Очаква се преливане на Огоста, Искър и Янтра

Река Янтра край Велико Търново, сн. БГНЕС

Заради предстоящите обилни валежи на повечето места в страната се очаква реките Огоста, Искър и Янтра да прелеят, предупреди във вторник Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

На 19 юни нивото на река Огоста ще достигне червен (висок) праг, а на 20-21юни и критичния (лилав) праг на предупреждение, съобщиха от ековедомството. С повишени нива и висок (червен) праг на предупреждение на 20 и 21юни ще бъдат и реките Искър и Янтра, посочват от МОСВ, цитирайки прогнозите на Европейска система за предупреждение на наводнения за водосборите на реките Дунав и Марица (EFAS) в периода 19 – 21 юни 2014 г.

По информация на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН през следващото денонощие се очаква нивата на наблюдаваните реки в страната да останат без съществена промяна или да се повишават.

Вследствие на локални, интензивни валежи или контролирано изпускане на язовири на отделни места са възможни по-сериозни повишения.

През нощта срещу четвъртък и в четвъртък се очаква на повече места в страната валежите да са значителни. Общо за денонощието очакваните средни количества на валежите са 15-30 л/кв.м, а на места и до над 50-60 л/кв.м.

МОСВ е информирало всички компетентни институции в страната и следи ежедневно състоянието на водните ресурси.

Споделяне

Още от България