Очаква се ръст от 7% на туристите-поклонници

Рилският манастир е най-посещаван от туристите-поклонници

Увеличение на поклонническите туристически пътувания в България от около 7 на сто, прогнозира в понеделник директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от БТА. По думите му ръстът на този вид гостувания в страната би бил по-голям, ако не е бил спадът с около 14 процента на посещенията на гръцки туристи през този Великден заради икономическата криза и провеждащите се тогава избори.

Принос в увеличения интерес към българските манастири и църкви имат и израелските туристи. Осем процента от тях включват в почивката си на море у нас и допълнителни екскурзии до Рилския манастир, коментира представителят на бранша. Според него, въпреки атентата в Бургас, при който загинаха петима израелци, броят на туристите от тази страна ще се запази в рамките на 135 хиляди.

 

В последните години се отчита непрекъснат ръст от 7-10 процента на поклонническия туризъм. Пикова за този вид туризъм е била 2007 г., когато страната става член на ЕС. Тогава

с около 40 процента нараснаха пътуванията за този вид туризъм при засилен интерес на туристи от Испания, Португалия, Франция и Италия, отбеляза Драганов.

 

Туристическа атракция номер 1 по отношение на поклонническия туризъм у нас е Рилският манастир, който годишно се посещава от 780 000 души. Освен от страна на български граждани, манастирът е любимо място за посещение на чужденци - главно от съседна Македония, Гърция, Сърбия, както и от Италия, Франция, Испания и Русия.

 

В туристическа атракция се превръща и черквата "Кирил и Методий" в Созопол, където са изложени мощи, за които страната ни претендира, че са на Йоан Кръстител. Само за миналия сезон тя е била посетена от 240 000 души.

 

Манастирите на страната ни целогодишно са посетени от хора от всички възрасти от над 160 националности. По основните български празници, свързани с християнството, има значителен брой чуждестранни туристи, които празнуват заедно с българите, отбеляза Драганов.

 

В последните години има увеличаване на желанието за сключване на брак по българските православни ритуали при смесените бракове, допълни експертът.

 

1.8 на сто от общия брой на посетителите в страната са хора, дошли в страната ни за поклоннически туризъм. Туристите, които идват в България за такъв вид посещения плащат около 70 процента повече от останалите туристи. Освен християни, на поклоннически пътувания у нас идват и мюсюлмани. Не можем да кажем, че имаме поток от поклонници, които идват специално за поклонение в столичната джамия. За сметка на това обаче тя събира много мюсюлмани от страната, които особено на големите празници видимо я изпълват,

отбеляза Драганов.

Споделяне

Още от Бизнес