Очаква се Съветът на ЕС да потвърди края на мониторинга върху Румъния

Очаква се Съветът на ЕС да потвърди края на мониторинга върху Румъния

Очаква се Съветът на Европейския съюз да потвърди във вторник перспективата за отпадане на наблюдението върху правосъдната система на Румъния заради добри резултати в борбата с корупцията по върховете на властта. Предварителните сигнали са, че съветът ще поиска конкретни резултати от България, което ще окончателното подпечатване на разделянето на Букурещ и София.

Силен знак за това бе даден на16 февруари лично от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тогава той обяви, че Европейската комисия (ЕК) е готова да прекрати наблюдението на Румъния: "Казах на министър-председателя (на Румъния), че през мандата на тази комисия ще прекратим механизма за проверка. Няма тясна интимна връзка между това, което наричам рамката на България и рамката на Румъния."

Неговото изказване бе прелюдия именно към заседанието на Съвета на ЕС на 15 март, на която ще бъдат обсъдени и приети докладите за Еврокомисията за напредъка на двете страни. От политическите доклади на ЕК се разбира, че достатъчен напредък може да отчете само Румъния, но и България.

Перспективата за разделянето на двете страни се оказа мощен стимул за действие от страна на премиера Бойко Борисов, който започна курс по спиране на съмнителни обществени поръчки. Първите отменени поръчки бяха спечели на фирми, свързани с Делян Пеевски и Валентин Златев. Борисов обяви, че бил обзет от решимост да докаже липсата на каквито и да е зависимости след като български младеж му зададе в Лондон въпроса дали като се гледа в огледалото вижда Пеевски. Премиерът проведе и специален разговор с Юнкер, за да го убеди в решимостта на правителството да докаже напредък в съдебната реформа и борбата с корупцията по върховете на властта.

"Моят приятел Бойко ще направи всичко, за да отговори на очакванията" (на европейците за борба с корупцията и реформа на правосъдната система – бел.ред.), заяви Юнкер.

Той потвърди предварителните си обещания, че наблюдението на Брюксел и върху София трябва да бъде прекратено до края на мандата на настоящия състав на Европейската комисия. Това уверение на Юнкер не прозвуча убедително по една основна причина - той поиска резултати от София, за да се случи това, а такива резултати няма, поне засега.

Освен това решението да се прекрати или продължи мониторинга не зависи само от председателя на ЕК, а от всички страни в ЕС.

Междувременно правителството започна нещо като кампания по убеждаване на гражданите, че София и Букурещ никога не са били тандем. Борисов, както и правосъдният министър Екатерина Захариева заявиха, че преди три години България е била по-напред от Румъния, а сега било иначе. Премиерът изрази готовност България да навакса и дори да изпревари Румъния за половин година.

В същото време символична коалиция между евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС продължава кампанията за отмяна на европейския мониторинг върху България. В Брюксел е организирана среща за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка, в която ще участват двама еврокомисари, политици, поканен е и главният прокурор Сотир Цацаров.

Евродепутатите, начело с Илияна Йотова (БСП) и Емил Радев (ГЕРБ), настояват наблюдението да отпадне, защото критериите за оценка са неясни, а България и Румъния винаги са сочени с пръст. През изминалата годината ГЕРБ, БСП и ДПС не дадоха никакъв шанс за осъществяване на съществена съдебна реформа, особено по отношение на прокуратурата, за която ЕК в последния си доклад предписа независим анализ, осъществен от евроексперти.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?