Очаква се скорошна развръзка на случая с отвлечените български моряци

Преговорите за освобождаването на българските моряци са в напреднала фаза и се очаква случаят да бъде разрешен съвсем скоро. Това съобщи в четвъртък представителят на италианската фирма оператор на кораба "Маласпина Касъл" Цветан Гъдев.

Зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев потвърди информацията, че все още няма платен откуп за моряците. Пиратите обаче са обявили вече сумата, която искат.Очакваше се тази нощ да бъде платен откупът, това обаче не е станало.

"Наистина преговорите са в един много напреднал стадий, има договорена сума. Господин Гъдев в момента се намира в Италия и също и се е включил в преговорите. Той води разговори най-вече с капитана на кораба, явно се уточняват технически параметри вече. Така че преговорите са в напреднала фаза, но няма платен откуп поне по наша информация. Все още самият способ на плащането на откупа се договаря. Наистина очакваме развръзка до дни. Но до момента поне по наша информация няма платен откуп поне тази вечер", каза пред БНР Керемидчиев.

По всяка вероятност при предаването на откупа ще се използва обичайният за сомалийските пирати метод - чрез пускане на пратка от чартърен самолет.

"Общата практика е след доставянето на парите корабът да бъде освободен почти веднага и да отплава към международни води", допълни Керемидчиев, но не се ангажира със срок, в който моряците ни ще бъдат освободени.

16-те български моряци са в плен на сомалийските пирати от 6 април, когато бяха похитени от борда на "Маласпина Касъл".

Корабът се намира край град Еил на Индийския океан. Районът се контролира изцяло от пиратите в Пунтленд, който е само формална част от Сомалия. На практика това е автономна република със свое правителство, което обаче няма никаква власт над своята територия.

Споделяне

Още от България