Очаква се социалдемократите да спечелят предсрочните избори в Словакия

В Словакия се провеждат предсрочни парламентарни избори, които се очаква да бъдат спечелени от социалдемократическата опозиция след разтърсилия страната корупционен скандал, свързан с партиите в управляващата десноцентристка коалиция, съобщи Франс прес. Социологическите проучвания показват, че избирателите са твърдо решени да накажат сегашните политически лидери.

Близо 50 на сто от гражданите, които традиционно гласуват за партии от десницата, изразяват мнение, че нито една от тях не заслужава доверие.

"Затвор за престъпниците!" е лозунгът, който скандират хилядите демонстранти, които през последните месеци излизат по улиците на Братислава и други словашки градове, за да изразят възмущението си след разкритията за огромни подкупи, плащани на управляващи политици от компании в замяна на изгодни приватизационни и други сделки.

Скандалът избухна през декември, след като в интернет изтече доклад на словашкото разузнаване, изготвен въз основа на подслушани разговори между правителствени служители и предприемачи в периода 2005-2006 година в рамките на разработка с кодовото име "Горила". Фактите в доклада разобличават огромна корупционна мрежа, в която са замесени политици от сегашното правителство.

В центъра на бурята е външният министър Микулаш Дзуринда, лидер на десноцентристкия Демократичен и християнски съюз - Демократическа партия, който е част от четирипартийното коалиционно правителство на премиера Ивета Радичова. Дзуринда беше министър-председател по времето, за което се отнасят разкритията в доклада.

Допитванията до общественото мнение показват, че партията на Дзуринда няма да прескочи дори 5-процентната бариера за влизане в парламента, съобщо ДПА.

Няколко нови формации се надяват да се възползват от публичното недоволство. Но фаворит за спечелване на изборите е опозиционната социалдемократическа партия "Смер" (Посока) на Робърт Фицо. 47-годишният политик в момента е най-популярен в Словакия. Той обещава да се погрижи за онези, които по думите му не се възползваха от икономическия бум на Словакия.

В момента в Словакия безработицата е 14 процента - една от най-високите в Европа, а средната месечна заплата е 800 евро.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?