Очаква се спад на доверието на потребителите в еврозоната

Доверието на потребителите и бизнесмените в 12-те страни от еврозоната вероятно ще отбележи спад през март, като се очаква тенденцията да продължи, увеличавайки опасността от свиване на икономиката на зоната на стойност 7 трилиона долара, прогнозират днес икономисти, цитирани от Блумбърг.

Анкетата на Европейската комисия сред 25 000 потребители в 12-те страни ще покаже спад на индекса на тяхното доверие до минус 20 през март от минус 19 през февруари, достигайки най-ниското равнище през последните девет години. Това сочат отговорите на 22 икономисти, дадени пред Блумбърг.

Проучване, направено сред същия брой компании, се очаква да отрази понижението в тяхното доверие през март за трети пореден месец - до минус 12 от минус 11 през февруари. Според Блумбърг Брюксел ще оповести официалните данни за двата основни индекса за състоянието на икономиката в еврозоната днес към 12 часа местно време.

Компании като Ер Франс - втората по големина в бранша и Фолксваген - водещия производител на автомобили в района, твърдят, че потребителите свиват средствата, които харчат, а те са повече от половината от икономиката, като основна причина за това е войната, подкопаваща доверието.

Икономиката на зоната, която проявяваше жизненост преди войната, едва ли ще отбележи увеличение на брутния си вътрешен продукт над 1 процент през тази година и може да се свие през първото тримесечие, допълва Комисията.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?