Очаква се Тръмп да обяви засилване на мисията в Афганистан

Президентът ще направи опит да влезе в ролята си на главнокомандващ на фона на критиките заради насилието в Шарлотсвил

Очаква се Тръмп да обяви засилване на мисията в Афганистан
Президентът Доналд Тръмп ще обяви военната стратегия на САЩ в Афганистан в опит да влезе в ролята си на главнокомандващ на въоръжените сили по време, когато е остро критикуван заради изявленията си относно насилието в Шарлотсвил. Очаква се Тръмп да говори късно вечерта в понеделник от военната база Форт Майър в Арлингтън, щата Вирджиния, близо до Вашингтон, съобщи Асошиейтед прес, като цитира съобщение на Белия дом. 
 
"Ню Йорк таймс" цитира съобщението на Белия дом, че в речта си Тръмп ще предложи засилване на военното присъствие на САЩ в Афганистан и Южна Азия и ще отвори пътя за разполагането там на няколко хиляди войници. 
 
По време на продължилата месец преоценка на досегашната политика американски военни командири твърдяха, че изпращането на подкрепление ще позволи да бъде извършен поврат в тенденцията за успехи на талибаните и групировка в провинция Хорасан, свързана с 
"Ислямска държава". 
 
Стив Банън, който доскоро беше топ съветник на Тръмп, отхвърляше препоръките на военните за изпращане на още войници и настояваше в Афганистан да бъде дислоцирана частна охранителна фирма вместо американските войници, припомни вестникът. 
 
Решението за числеността на войските не е единственият компонент от военните и политическите планове в региона. 
 
Представители на администрацията се опитват да окажат натиск върху Пакистан да разбие убежищата на талибаните на пакистанска територия, което бе цел на администрации на демократи и републиканци, преследвана безуспешно от години, подчертава "Ню Йорк таймс". 
 
Според "Вашингтон пост" за по-нататъшната политика за Афганистан се обсъждат няколко варианта, сред които пращането на още около 3800 войници в добавка към сегашните 8400, които обучават и подпомагат афганистанската армия. 
 
Друг вариант, споменаван от шефа на Пентагона Джим Матис, е заместването на американските войници с наемници. Но със сигурност всяко предложение за увеличаване на военното присъствие на САЩ със сигурност ще срещне съпротива, посочва вашингтонското издание. 
 
В статията се привеждат думи на сенатора демократ Тим Кейн, според когото мнозина законодатели ще се въздържат от мнение за числеността на войските, докато не узнаят каква стратегия предлага Белият дом. 
 
Нежеланието досега на Тръмп да огласи нова стратегия за Афганистан стесни възможностите за избор, а и извади наяве противоречията в неговата външна политика. 
 
През предизборната кампания и в разговори със своите съветници Тръмп казваше, че иска победа и планираше пращането на подкрепление. 
Но същевременно призоваваше за прекратяване на скъпо струващите ангажименти на места като Афганистан и Близкия изток, припомня "Вашингтон пост". 
 
Забавянето на обещаната ревизия в стратегията за Афганистан стана на фона опасенията, че днес, повече от 15 години след инвазията, международната коалиция, която помага на афганистанските сили, все още не е спечелила войната с талибаните и Ал Каида.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят