Очаква се Турция да предпочете японско-френската оферта за втора АЕЦ

Турският министър на енергетиката Танер Йълдъз заяви, че Анкара ще обяви до края на седмицата коя страна ще построи втората ѝ атомна централа - проект, който се очаква да струва около 22 милиарда долара, съобщава англоезичният сайт "Тудейс заман", циитран от БТА в понеделник.

 

Турция, която в рамките на десет години вероятно ще измести Великобритания от третото място сред най-големите потребители на електроенергия в Европа, планира да построи няколко атомни централи през следващото десетилетие, за да намали зависимостта си от вносен петрол и газ, пише изданието.

 

"На път сме да финализираме споразумението за втора АЕЦ. Основни претенденти са Китай и Япония", заяви пред репортери министърът.

 

Очаква се Турция да избере японския консорциум от компаниите Иточу (Itochu) и Мицубиши (Mitsubishi) и френската компания GDF Suez (Газ дьо Франс Сюез) за строеж на централата в окръг Синоп на Черно море, която ще има капацитет между 4500 и 5000 мегавата, посочват източници от турското правителство.

 

Йълдъз каза, че съобщението за това кой ще строи втората турска АЕЦ ще бъде направено в края на седмицата, а според източник, запознат с въпроса, споразумението ще бъде подписано по време на посещение през уикенда на японския министър-председател Шиндзо Абе, който ще се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

 

Първата турска АЕЦ ще бъде построена от Русия недалеч от средиземноморския град Мерсин, в Аккую. Началото на строителните работи ще стартира в средата на 2015 г., а централата вероятно ще започне производство на електричество през 2019 г.

 

Турция възнамерява да изгради три атомни електроцентрали, които за влязат в експлоатация до 2023 г. Правителството смята, че Турция трябва да се обърне към атомната енергия, за да посрещне нарастващите си енергийни нужди в резултат на бързия икономически растеж

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?