Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Очаквайки одита за КТБ, Цветан Василев разкри как ще му отмъкнат "Петрол"

Руска банка пожела да придобие "Виктория", БНБ опроверга спекулации за нова "силна оферта" към КТБ

13 коментара
Очаквайки одита за КТБ, Цветан Василев разкри как ще му отмъкнат "Петрол"

Очакваното обявяване на резултатите от одита на Корпоративна търговска банка (КТБ), които ще определят съдбата ѝ, бе предшествано от неясни новини за "силна оферта" за спасяването ѝ, както и от поредното изявление на мажоритарния ѝ собственик Цветан Василев, че БНБ "подготвя почвата за ликвидацията на банката и така желаното разграбване на нейните апетитни активи".

 

Одитните доклади на "АФА", "Делойт Одит" и "Ърнст енд Янг Одит" са внесени в БНБ на 20 октомври, съобщиха от Централната банка. Предстои Управителният съвет на БНБ да се запознае с тях, след което да оповести публично само резултатите, но не и самите доклади, съдържащи анализ и оценка на основни балансови позиции и издадени банкови гаранции на клиенти на КТБ и дъщерната ѝ банка "Виктория", заявиха пред Mediapool от пресцентъра на БНБ.

 

От там опровергаха твърденията на финансиста Стоян Александров от понеделник пред бТВ, че е постъпила "нова, силна оферта" за спасяването на КТБ.

 

Има обаче нова оферта за банка "Виктория". Регистрираната в Москва "Банк Российский кредит" е заявила интерес да я купи. Писмото за намерения да влязат на българския пазар е получено в Министерството на финансите в петък, съобщиха от ведомството на министър Румен Порожанов пред Mediapool. От БНБ нито потвърдиха, нито отрекоха информацията.

 

В опит да изпревари резултатите от одита на КТБ, Цветан Василев обвини БНБ, че "подготвя почвата за ликвидацията на банката и така желаното разграбване на нейните апетитни активи". Това той заявява в поредното си писмо, озаглавено "За мръсната игра на държавата под диктовката на частните интереси на ликвидаторите - действие (пред)последно".

 

Повечето прогнози към момента са, че банката ще бъде ликвидирана.

 

БНБ отрече да е постъпвала нова "силна оферта"

 

Според Стоян Александров докладът на одиторите за КТБ няма да е категоричен, а по-скоро "условен", тъй като около една четвърт от исканата от тях информация, включително досиета и документация, не е била получена и окомплектована.

 

Александров заяви, че в понеделник между 11 и 13 ч. е говорил по телефона с намиращия се в Белград Цветан Василев, който му споделил, че в Централната банка е депозирано писмо с оферта от консорциум.

"Писмото не е от EPIC", уточни Александров и предположи, че писмото е депозирано в БНБ в неделя вечерта и че е възможно авторите на предложението да участват както с капиталова подкрепа, така и с подкрепа на ликвидността. От БНБ обаче заявиха пред Mediapool, че нова оферта не е постъпвала.

 

Интересът на руската банка е само към "Виктория"

Интересът на "Банк Российский кредит" е единствено към "Виктория", която също като КТБ е под специалния надзор на БНБ. Преди около месец квесторите стартираха процедурата по разпродажба на нейните активи, като управата на БНБ обясни това с необходимостта да се наберат достатъчно средства, които да подсигурят евентуалното масово теглене на депозити след отварянето на банката.

 

В същото време няма пречка ТБ "Виктория" да бъде продадена заедно с лиценза ѝ. В БНБ са постъпили предварителните оферти за придобиване на обособени части от кредитния портфейл на "Виктория". Три банки са заявили намерения към целия портфейл, включително и необслужваните - това са Банка ДСК, ЦКБ и Инвестбанк.

 

Следствието, прокуратурата, квесторите и одиторите работят за разграбвнето на КТБ

 

В поредното си писмо Цветан Василев отговаря на съобщението на БНБ от четвъртък, че виенският фонд EPIC представлява единствено дружеството собственост на банкера "Бромак", но не и Оманския фонд като акционер в КТБ.

 

Според Василев това е "поредният елементарен и нескопосан претекст", с който се цели да не започнат реални преговори и действия по възстановяването на КТБ. "Само преди няколко години БНБ не посмя публично да опровергае твърденията за непрозрачност на капитала на КТБ по повод участието на Оманския фонд в него чрез люксембургска компания", припомня Василев.

 

Според него няма съмнение, че се цели "съсипването" на КТБ, като за целта е "впрегнат целият наличен ресурс – от следствието и прокуратурата, през квесторите - до одиторите".

 

Банкерът смята, че в момента се подготвя "почвата за ликвидацията на банката и така желаното разграбване на нейните апетитни активи", които ще бъдат "скоростно разпределени на "правилните" инвеститори" на "завидно добри цени".

 

За целта кредитният портфейл на КТБ ще бъде разделен на четири категории от одитори и квестори, като "най-добрите" активи са в първата група, а "най-лошите" - в четвъртата. Според Василев това ще бъде направено формално без да се отчита по никакъв начин спецификата на структурата на кредитния портфейл на банката.

 

Банкерът дава три примера за модела, по който "се подготвя разграбването" на КТБ. Единият е с групата "Петрол", придобита от няколко дружества с инвестиционна цел, контролирани от КТБ, а не от мажоритарния ѝ собственик, които имат обща експозиция от 200 млн. евро към банката. "Оценката на предприятията съгласно последния международен одит, извършен на принципа "replacement cost", надхвърля 400 млн. евро", пише Василев.

 

Според него три от четирите компании - основни акционери в "Петрол", са поставени в трета категория от одиторите, а четвъртата от тях - във втора. "Това навежда на мисълта, че се цели "Петрол" да бъде продаден в крайна сметка на цена до 130 млн. евро на "подходящите" купувачи или на онези, които са готови да доплатят разликата до пазарната стойност на ликвидаторите и техните всемогъщи опекуни", пише Василев. Той твърди, че има оферти за купуване на групата "Петрол" за 300 млн. лв. Това според Василев означава, че ако замисленият сценарий бъде приложен, ще означава загуба от 200 млн. евро за КТБ.

 

През последните месеци фирми, свързани с Василев, и такива, зад които стои Гриша Ганчев, непрекъснато се опитват да направят промени в управлението на групата "Петрол", става ясно от Търговския регистър.

 

Другият пример даден от Василев е с групата хотели "Сана Спейс". Те имат кредити за 6.5 млн. евро и са включени във втората група на доклада на одиторите. Минималната стойност на петте хотела възлиза на 25 млн. евро - цена, която заинтересовани лица са готови да заплатят и към настоящия момент, пише Василев. Според него това означава загуба от още 19 млн. евро за КТБ при положение, че кредитът на групата бъде продаден по номинал, "което само по себе си е съмнително да се случи".

 

Последният посочен пример е със стъкларския завод "Рубин Инвест" в Плевен. Фирмата има експозиция от 15 млн. евро към КТБ, която е поставена във втора група. "Към днешна дата само продукцията на склад и вземанията от клиенти на предприятието са на тази стойност", като предприятието има "производствен капацитет от около 100 хил. тона годишно и струва поне 50 млн. евро", смята Василев. Според него "независимо от това има огромен риск същият да бъде пласиран практически безплатно" на предишния собственик на завода, на който било "поставено условие да свидетелства срещу определено лице в услуга и по начин, указан от ликвидаторите" на КТБ.

 

Капитализация на КТБ чрез "Бромак"

 

Цветан Василев пише, че през последните три години чрез фирмата му "Бромак" е инвестирал 40 млн. евро при увеличението на капитала на КТБ през май 2013 г., както и още 30 млн. евро подчинен срочен дълг, който с начислените лихви към настоящия момент възлиза на около 35 млн. евро.

 

За пореден път той обещава да се бори докрай за възстановяване на дейността на банката, която е проекта на неговия живот. "Капитализацията на КТБ следва да се осъществи основно на акционерно ниво. За целта най-вероятно е да се използва "Бромак" (вече без мое участие), като за целта ще се изплатят определен обем от кредити (по моя преценка – около 2 млрд. лева) и придобиване срещу това на собствеността върху някои финансирани от банката активи и проекти. По този начин капиталът на банката може да бъде възстановен до регулаторните изисквания, а ликвидността да бъде достатъчна, за да се уверят клиентите в способността на банката да изпълнява своите ангажименти", смята Василев.

 

За пореден път той предупреждава, че фалитът на КТБ ще има изключително тежки последствия за цялата система. Банкерът призовава отговорните институции в казуса с КТБ да вземат "най-доброто решение както за банката, така и за цялата банкова и финансова система".

 

Къщата на Женевското езеро купена с кредит

 

Къщата на сем. Василеви на брега на Женевското езеро в Швейцария е купена с кредит, става ясно от интервю на съпругата на Василев – проф. Антоанета Василева пред novinite.bg.

 

За покупката на луксозния имот за 20 млн. евро съобщи в."Труд" преди седмица.

 

"Имотът в Женева е закупен с кредит, обезпечен с ипотека, с минимално участие на купувача, което представлява обичайна практика в страна като Швейцария", казва Василева без да посочва от коя банка е изтеглен заема и какъв е неговия размер.

 

Преподавателят от УНСС казва, че къщата е записана на нейно име, но е "съпружеска имуществена собственост" и имотът е" надлежно" указан в данъчната ѝ декларация. Според проф. Василева "всеки има право да инвестира в проекти, в акции, в недвижими имоти и др., като по този начин диверсифицира риска".

 

"Егалитарната философия се е загнездила в съзнанието ни по начин, който не ни позволява да приемем, че всеки е индивидуален и различен като интелектуален потенциал, финансови възможности и предприемачески умения", допълва деканът на факултета по "Международна икономика и политика".

 

Антоанета Василева защитава съпруга си и смята, че истината един ден ще излезе наяве.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Vasil Georgiev
  #13

  http://www.vassilev.bg/bg/

 2. Анонимент
  #12

  Не ми е ясно как ще депозираш в НЕДЕЛЯ каквото и да било в БНБ та камо ли оферта за закупуването на банка. Та БНБ има почивни дни като всички институции на държавата. Малката Секира май този път сам се цепна по главата със собствените си глупости на алчен дълбок провинциалист.

 3. Kiril Manolov
  #11

  Много се смях,когато чух г-н Гл.Прокурор да призоввава г-н Искров да оповести пулния одитен доклад! БНБ нито е длъжна,нито има желаниеда го направи,защото може да лъснат някои нелицеприятни нещица!В същност,"малката секира" е прав,че доклада ще е доста условен,защото,нищо чудно,неполучените от одиторите 25% информация,досиета и документи,да са по-важни от останалите 75%! Тъй че,г-н Цацаров,ние обикновените хора никога няма да научим цялата истина!само сме в очакване евентуално да стане ясно кои са трите"П",за които говори Цв. Василев.

 4. tim
  #10

  Жената на крадеца учи децата на международна политика! Нрави!!!

 5. Dadmoroz
  #9

  Е какво да му "очакваме" на одита? Одитът по същество си е закрит вътрешен документ за ползване в БНБ. Освен някой да изнесе клюки от него, ако случайно подочуе нещо....

 6. Dadmoroz
  #8

  Този Цеци що не е в панделата, ами ръси нибивалици в медиите?

 7. Територия на Мики Маус
  #7

  престъпниците в България са невинни, това го знаем! Няма нужда медиите да ни го напомнят! Ха ха!

 8. jorro22
  #6

  Ако изнесеното от 24 часа е вярно, то картинката не е толкова черна както я описваха душманите на КТБ.

 9. jorro22
  #5

  Около 1 млрд. лева е дупката в КТБ - с толкова загубата на банката е по-голяма от капитала й. Това е записано в одитния доклад на квесторите, твърдят информирани източници. Днес документът бе внесен в БНБ. Очаква се централната банка да обяви становището си по доклада в сряда. http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4378771

 10. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #4

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.