Очакваме 350 000 бизнес туристи

Очакваме 350 000 бизнес туристи

През последните 5 години броя на деловите пътувания към България, включително и участия в конгреси и семинари,  се е увеличил близо с 90 процента. Това съобщи зам.-министърът на културата Димитър Хаджиниколов на петото издание на ежегодната международна конференция “България – страна на мечтите”,  което този път е посветено на конгресния туризъм.

Ако през 2001 г. 185 хил. туристи са посетили страната ни с  цел делови пътувания, през тази ние очакваме те да достигнат 350 хил. души, посочи Хаджиниколов. Той припомни, че бизнес туристите харчат до 10 пъти повече средства в страната, където са на посещение, от обикновените пътници за ваканция.

Страната ни става привлекателна дестинация за инвестиции и за бизнес контакти с наближаването на присъединяването ѝ към Европейския съюз, посочи зам.-министърът. Той допълни, че това мотивира транс европейските туроператори да водят у нас повече делови туристи. Няма по-добра реклама за България от конгресния туризъм, подчерта Димитър Хаджиниколов.

Конгресният туризъм е най-доходоносната част на туризма, заяви Христо Друмев, изпълнителен директор на Националния дворец на културата, който миналата година бе оценен като важен конгресен център в световен мащаб от туристическите организации. 100 млрд. долара най-малко се въртят в света в този подотрасъл на туризма. България не може да се докопа до 2 млн.щ.д. непрекъснато изпускаме възможността да се включим в конгресния календар, заяви Друмев.

Данни на Балканското бюро за конгресен туризъм сочат, че България може да генерира по 100 млн. долара годишно от делови посещения, бизнес срещи и конференции.

За осигуряване на участието на България в международни изложения и реклама по Си Ен Ен, Евронюз и други телевизионни канали, за подпомагане на регионални и национални изложения в бюджета на страната за 2006 г. са предвидени 12 милиона лева, съобщи Хаджиниколов.

“Конгресният туризъм в България има почва, но само тя не може да направи нищо без човешкия фактор”. Това заяви на конференцията председателят на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Инфраструктурата трябва да стане приоритет за управляващите, допълни той.”.

Споделяне

Още от Бизнес