Очакваме по-нататъшно съдействие на Малтийския орден за СПИН-процеса в Либия

Очакваме по-нататъшно съдействие на Малтийския орден за СПИН-процеса в Либия

Великият магистър на Суверенния военен благотворителен орден "Св. Йоан" от Йерусалим, Родос и Малта принц Фра Ендрю Бърти на срещата си с президента Георги Първанов е изразил готовност за съдействие и подкрепа на кандидатурата на страната ни чрез постоянното представителство на ордена към ЕС. Това съобщи прессекретариатът на държавния глава в неделя, когато започна посещението на принца у нас.

Българският държавен глава е изразил благодарност за оказваната подкрепа от Малтийския орден по процеса срещу българските медици в Либия и надежда, че и в бъдеще ще можем да разчитаме на неговото съдействие.

Президентът Първанов е оценил високоблагородната и хуманна дейност на ордена, който, защитавайки християнските ценности и идеали, посвещава сили и средства на болнична и благотворителна дейност по цял свят.

В рамките на визитата се очаква да бъдат подписани споразумения за сътрудничество с ордена в областта на здравеопазването и пощенските услуги, се посочва в съобщението на прессекретариата.

В разговора са били обсъдени сътрудничеството в международни организации, като ООН, където малтийският Суверенен военен орден има статут на наблюдател, и продължаването на помощта с лекарства за български болници - Александровска, "Свети Никола" и други, информират от прессекретариата на държавния глава.

България е в дипломатически отношения с Малтийския орден от 1994 г., а през 1995 г. първият български посланик към Светия престол е акредитиран и към Малтийския орден. Миналата година новоназначеният посланик на ордена Умберто ди Капуа връчи акредитивните си писма на президента Първанов, който за пръв път се среща с принц Фра Ендрю Бърти в Рим през май 2005 г..

Историята на Малтийския орден е изградена от факти и митове. Официалното му име е Суверенен военен хоспиталиерски орден на свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта (The Sovereign Military Hospitaller Order of St. John of Jerusalem of Rhodes and of Malta). Орденът е основан през 1048 година, за да се грижи за бедните и болни поклонници в Светите земи. От 1099 година насетне след началото на кръстоносните походи ролята му се трансформира в защитаване на християнството.

В наши дни Малтийският орден е суверенен със статут на държава и на неправителствена организация, която е уникална ситуация в света. Седалището му е в Рим, в Палацо Малта на "Виа Кондоти" 68, дворец, който се ползва с екстериториалност. Орденът наскоро се завърна и в Малта, като правителството на републиката му предостави форта "Сант Анджело" - крепост в град Биргу, принадлежала на ордена от 1530 до прогонването му от острова през 1798 от Наполеон.

Макар и да не притежава нито собствена територия, нито армия от времето, когато е бил експулсиран от Малта през 1798, орденът има правото да сече монети, да издава паспорти и да подписва договори.

В момента той се управлява от Великия магистър фра (брат) Андрю Бърти (78-мият подред), който е избран през 1988. Той ръководи Върховния съвет (правителството), Генералния съвет (парламента), Сметната камара и специализираните съдилища. С ранг на кардинал и като пряк наследник на династията на Стюардите, той духовен и светски принц.

Членовете на ордена се делят на три съсловия: рицари на честта и благочестието (благородници от осмо коляно), които носят оръжие; рицари на милостта и благочестието (благородници от поне две столетия), които са свещеници или капелани; рицари на върховната милост (които не притежават родословно дърво и са прислужници).

Всеки, който желае да стане рицар, трябва да отговаря на четири условия: да е католик, да се ползва с покровителството на рицар от ордена, да е служил на ордена в продължение на няколко години, да изповядва неговите етични ценности. Досието на всеки от кандидатите се изпраща в Рим, последната дума има Върховният съвет.

В момента членовете на ордена по цял свят са приблизително 10 500. Те са разделени в 6 Велики приора, 4 подприора и 43 национални асоциации в 39 страни.

Основен приоритет на ордена е животът. Това обяснява грижите, които членовете му полагат за майчинството и старите хора. Орденът се занимава и с тежко болни – прокажени и сакати. 

Малтийският орден е известен с борбата, която води срещу проказата още от времето на кръстоносните походи. Неговият Институт за проказата в Дакар (Сенегал) е световноизвестен. През последното десетилетие екипи на ордена са били изпращани при бежанците в Руанда, Конго и Косово.

Споделяне

Още по темата

Още от България