Очакваните масови петъчни протести в Египет не се състояха

Очакваните масови петъчни протести в Египет не се състояха

Масовите протести, свикани за днес от египетските "Мюсюлмански братя", на практика не се осъществиха, тъй като движението още не може да се съвземе от кървавите репресии на армията над привържениците на сваления президент Мохамед Морси, предаде Ройтерс.

Военните и полицията взеха сравнително дискретни мерки за сигурност преди мирните шествията, наречени "Петък на мъчениците", които трябваше да тръгнат от 28 джамии в столицата след петъчната молитва.

Обедните молитви в някои джамии обаче бяха отменени и нямаше особени признаци за разгръщане на големи демонстрации в Кайро.

"Не се страхуваме. Победа или смърт", заяви пенсиониран петролен инженер - един от стотината души, движеще се бавно в шествие от джамия край Каирския университет. "Те възнамеряват да нанесат удар на мюсюлманите. По-скоро ще умрем с достойнство, отколкото да живеем в потисничество. Ще продължим да протестираме, докато от нас не остане никой", каза мъжът с посивяла брада.

Някои протестиращи носеха портрети на сваления на 3 юли от военните Морси и скандираха "Не на преврата". Едва няколкостотин души участваха в демонстрация в Кайро, отбелязва и Франс прес

Миналата нощ в египетските градове Кайро и Гиза бяха арестувани още двама от политическите лидери на ислямисткото движение "Мюсюлмански братя" - Есам ел Ериан и Мохамед ел Белтаги.

Ислямисткото движение призоваваше привържениците си отново да излязат на улицата и да се включат в "петък на милион мъченици". Лидерите на "Мюсюлманските братя" се опитаха да използват вчерашното освобождаване на бившия президент Хосни Мубарак като повод за подбуждане към нови прояви на насилие в страната, отбелязва агенцията.

"Този план е обречен на провал, защото властите държат ситуацията в столицата под пълен контрол", заяви местният анализатор Самих Ид. Според него движението "Мюсюлмански братя" е разгромено и няма да се възстанови от нанесения му удар.

Арестуването на Ериан и Белтаги, които са двама от най-активните му ръководители, фактически обезглави движението, смята той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?