Очакваният "Кремълски доклад" на САЩ може да доведе до нови санкции

Очакваният "Кремълски доклад" на САЩ може да доведе до нови санкции

Очаква се в понеделник администрацията на САЩ да представи пред Конгреса т. нар. кремълски доклад - списък на длъжностни лица, политици и едри бизнесмени, придружен с анализ на връзките им с руските власти.

 

Предполага се, че въз основа на тези материали Вашингтон ще наложи нови санкции срещу физически лица от Русия, срещу руски тайни служби и компании от енергийния, отбранителния и финансовия сектор.

 

През август миналата година двете камари на Конгреса задължиха със закон Белия дом да накаже Русия заради намесата ѝ в американските избори през 2015-2016 г. Законът изисква министерството на финансите да подготви списък с най-важните руски олигарси, "според близостта им с руския режим и нетното им богатство", както и доклад, "в който се описват подробности за потенциалния ефект от разширяването на санкциите, включително мерки, засягащи руски държавен дълг и пълния спектър от деривативни продукти".


Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, каза в понеделник, че т. нар. кремълски доклад на САЩ "директен и очевиден опит да се насрочат някакви действия така, че да повлияят на изборите" за държавен глава на Русия през март. "Не сме съгласни с това и сме убедени, че няма да има никакво влияние", подчерта той.

Според Песков самото публикуване на списъка нищо не означава и "не е поредната санкционна вълна". Москва обаче ще анализира действията на САЩ след тази публикация, "за да може при всяко положение и нашите интереси, и интересите на нашите компании да бъдат осигурени по максималния възможен начин", увери говорителят на Кремъл.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?