Очакваният ръст на туризма е до 4% тази година

Очакваният ръст на туризма е до 4% тази година

Между 3 и 4% ръста на туристите през летния сезон очаква Министерството на туризма, съобщи ресорният министър Николина Ангелкова пред БНТ.

Ведомството очаква спад на руските и украинските туристи, но се надява това да бъде компенсирано с пазари като Литва, Латвия и Беларус, където се прогнозира ръст от 40 на сто.

Увеличен брой на туристите се очаква и от Германия (5%), Гърция и Сърбия (по 10%), както и от Турция, Полша и Чехия, отбеляза Ангелкова.

Облекченията за визовите процедури за Украйна и Русия вече са в действие. С тези малки стъпки ще успеем да запазим броя на туристите от тези страни, като спадът няма да бъде толкова голям, се надява министър Ангелкова.

Очакванията на Министерството на туризма са да се запазят същите нива и на туристите от Великобритания. Британският пазар за нас е основен генериращ пазар, там ще имаме и туристическо аташе, така че от там очакваме лек ръст с около 2%, каза Ангелкова.

Министерството на туризма категорично е за втори лифт на Банско, повтори за пореден път министър Ангелкова. Тя посочи, че в момента фокусът е там, заради световното първенство по ски за жени, но усилията трябва да бъдат насочени като цяло за развитие на ски инфраструктурата по всички зимни курорти.

"Когато говорим за развитие на планинския и ски туризма, това не означава само Банско, Пампорово и Боровец. Означава всички възможности за развитие на малките ни курорти в Стара планина, където има огромни възможности", смята Ангелкова.

По думите на министъра има нарастване на интереса към кампанията за 50 малко известни туристически обекта у нас. Инициативата популяризира и общините, в които се намират. Крепостта "Монтанезиум" в Монтана е прекрасен пример как около туризма може да се създаде възможност за цялостно развитие и съживяване на региона, посочи Ангелкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?