Очаквано 380 000 изпаднаха от здравната система

Около 380 000 души са загубили здравно-осигурителните си права след промяната на законодателството и не могат да ползват безплатна медицинска помощ, съобщиха от НАП в четвъртък. От приходната агенция сигнализираха още преди месец, че тези хора са на път да загубят правата си, ако спешно не внесат поне част от дължимите си вноски. Все пак част от хората са се стреснали от възможността да останат без безплатно лечение.

За първите 20 дни на януари офисите на НАП са посетили около 50 000 граждани, които са направили проверка на здравно.осигурителния си статус.

По-голямата част от тях са заплатили и дължимите вноски, така че от 1 февруари да не загубят правата си на лечение.

В петък от агенцията ще публикуват на сайта си указания за хората колко осигурителни вноски трябва да се платят, за да бъде възстановен здравният им статус.

От тази година правата на лицата, които внасят здравно-осигурителни вноски за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесли повече от три вноски за период от 36 месеца назад. Досега този период беше 12 месеца.

От 1 февруари здравно-осигурителният статус на българските граждани ще може да се проверява само чрез интернет страницата на НАП. И досега съществуваше такава възможност чрез сайта на НАП, но услугата се поддържаше от Националния осигурителен институт. Проверката на здравно-осигурителния статус ще става по същия начин, както и досега – чрез ЕГН и попълване на код за спам контрол. На сайта на НЗОК също ще има линк към НАП за проверката на здравния статус.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?