Очаквано: Борисов спира орязването на болничните

Синдикатите не смятат да отменят протеста си засега

Очаквано: Борисов спира орязването на болничните

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че предложението първият ден от болничните да не се плаща и да е за сметка на работника няма да бъде внесено в Народното събрание. Идеята беше лансирана миналата седмица от управляващата коалиция след среща при премиера, но предизвика сериозни критики както от работещите и синдикатите, така и от част от бизнеса. Преди ден синдикатите  заплашиха с национални протести и стачка, а снощи стана ясно, че Борисов се е свързал с тях за изясняване на проблема.

Във вторник в първото си изказване по темата Борисов даде заден ход и обяви, че "абсолютно са прави хората".

"И аз затова не се съгласих. Затова няма да го входирам... Да накажем истински болен да си плати той първия ден заради тарикатите", каза премиерът, цитиран от БНР.

Премиерът призовава хората за нетърпимост към измамите

"Хайде като сме нация, ако толкова искаме – демокрацията е хубаво нещо, но всички ние трябва да се борим за нея, да я подпомогнем. И медиите с разследвания и това (безпричинните болнични) да стане изключение, а не правило. Нетърпимостта в хората искам да я видя. Защото като се вземе такъв болничен, вземат от вашите пари, от нашите пари", добави Борисов.

"Не можем да оставим 2 милиона българи да работят максимално, а другите покрай тях да се измъкват", каза още той. По думите му и лекарската гилдия трябва да разбере, че не може да се толерират тарикати и да се наказват истински болните заради тях.

Борисов заяви още, че синдикатите са изразили задоволство от заложената за догодина минимална пенсия от 250 лв. "Икономиката върви добре, можем да си го позволим, това са над 270 млн. лв. на година", посочи премиерът.

Той добави, че въпросът с болничните, както и с фалшивите ТЕЛК-ове, ще бъде обсъден на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Синдикатите не отменят протеста си 

От стачните комитети на двата синдиката обаче коментираха по-късно във вторник, че не възнамеряват да отменят планирания за края на месеца национален протест. Освен това те коментираха, че не са във възторг от увеличението на минималната пенсия, както Борисов е представил нещата. КНСБ и КТ "Подкрепа" ще протестират в края на месеца, дори и ако предложението от 1 януари 2020 г. първият ден от болничните да бъде за сметка на работника не бъде внесено официално, обявиха пред журналисти председателите на националните стачни комитети на профсъюзите Любка Георгиева и Тодор Капитанов.

Те посочиха, че вече организират общ стачен комитет. Структурите са в готовност за национални протестни действия. По думите им е крайно време българското правителство да разбере, че не може да си играе с нервите на българските граждани, не може да се подиграва с хората и да си прави експерименти. "През всичките тези години ние много пъти сме вярвали на думи, а в следващия момент се оказва, че за пореден път са ни подхвърляли някаква идейка, този път сме решили, че ще продължим с нашата подготовка и ще направим национален протест", заяви Георгиева.

Относно увеличението на минималната пенсия Георгиева заяви: "Аз бих искала да попитам премиерът Бойко Борисов и да ми бъде дадена план-сметка как да си изхарчи един български пенсионер тези 250 лв., така че да оцелее и да дочака другите 250 лв. Няма такъв възторг". 

По-рано във вторник КНСБ настоя за незабавна среща с Борисов и спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество с негово участие, защото идеята за орязването на болничните по груб начин заобикаля социалния диалог.

Синдикатът отново заяви, че е твърдо против отнемането на социално-осигурителни права, финансирани от вноски на работещите и работодателите.

"С едностранни и необмислени решения проблемът с издаването на фалшиви болнични няма да бъде решен. Необходима е комплексна експертна оценка и включване на всички контролни и правоохранителни органи за отстраняването му", заявиха от КНСБ.

Оттам коментираха, че мярката ще санкционира мнозинството коректни работници, специалисти и служители заради една малка част злоупотребяващи.

Освен това КНСБ посочва, че с предложението за орязване на болничния се създава несигурност и недоверие сред работещите българи в осигурителната система, която би трябвало да подкрепи правоимащите при възникнала временна нетрудоспособност, за който риск те се осигуряват и имат права.

"Твърдението на някои работодателски организации, че между 1/3 и 2/3 от болничните листове, които са с продължителност до 3 дни, са фалшиви, защото работещите ги използват за удължаване на почивките преди или след празнични дни или за извършване на лична и селскостопанска дейност, не са основателни. Статистиката на НОИ показва, че за 2018 г. болничните листове с продължителност до 3 дни, които се плащат само от работодателите, се равняват на 55 хил. дни (0,31%) от общо изплатени в страната 18 млн. дни. Най-голям принос -  приблизително 58.5 % от общото нарастване на изплатените дни за последните 5 г., имат болничните с продължителност от 15 до 30 календарни дни, следвани от тези между 8 и 14 дни – 19.7%", казват от синдиката.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?