Очаквано Борисов стана политически заложник на боклука

Очаквано Борисов стана политически заложник на боклука

Основните опоненти на Бойко Борисов му спретнаха политически капан по учебник две седмици преди старта на предизборната кампания, в която той ще се бори за нов кметски мандат в София. Общинският съвет в Пловдив внезапно реши в сряда да прекрати едностранно договора за извозване на балирания софийски боклук до сметището край с. Цалапица. Така върху кризата с боклука на София се проектираха игрите между партийните централи в двата най-големи града на страната.

Предложението в пловдивския общински съвет бе вкарано от групата на социалистите, макар че именно техният партиен лидер и премиер Сергей Станишев преди няколко месеца инициира лично правителственото решение за извозване на бали в Цалапица и Карлово. Без да е разгледано в съответните комисии, предложението на червените за временно преустановяване на договора бе внесено за гласуване в съвета.

Основният мотив бе, че са извозени общо 140 000 тона бали от договорените 200 000 тона (75 % от общия брой), а са платени само 9.9 милиона лева от общо 47 милиона, обещани на общината от правителството. Посочено бе още, че не се спазва уговорката балите да се возят само зимно време, да бъдат в пропорцията 50/50 прясно балирани към стари бали, както и боклукът да е покрит с платнища.

Според коментарите в кулоарите на съвета, президентът Георги Първанов се опитвал да даде сигнал на Борисов чрез БСП - Пловдив да спре да втвърдява позицията си спрямо него. Подобна тенденция се забеляза в последния месец, когато Борисов се вбеси от кандидатурата на Тити Папазов за столичен кмет и го уличи като кандидат на Първанов и централата на “Позитано”.

Предупредителната акция на червените, ако е замислена такава, обаче не се състоя, защото общинарите от ДСБ взеха инициативата в свои ръце и по време на заседанието поискаха договорът със Столична община да бъде едностранно прекратен заради неизпълнението му. Този ход съвпадна с решението на местната организация на ДСБ да оттегли подкрепата си от кметската кандидатура на ВМРО и ГЕРБ за Славчо Атанасов, заради неговото минало на политически офицер в армията.

Социалистите обаче усетиха, че влизат в тотален разрез с официалната линия на БСП – правителството да се яви спасител на София за кризата с боклука – и възразиха срещу собственото си предложение, представено в този му вид.

Групата на ВМРО (петима съветници), които гласуваха срещу депонирането на столичната смет в края на миналата година, сега започнаха да обясняват, че принципно са “за” изпълнение на договора. Причина за смяната на позицията е именно общият пловдивски кандидат Славчо Атанасов, за който се твърди, че в последните седмици не излиза от столичното кметство.  

Шанс за реванш обаче видяха и СДС, които твърдо ще играят срещу Бойко Борисов в София, Пловдив и Варна. Към позицията на СДС и ДСБ се присъединиха и общинските съветници от НДСВ, чиято партия още не е решила кого ще подкрепи в Пловдив, но със сигурност няма да играе за Славчо Атанасов.

Така в края на заседанието предложението на БСП за временно прекратяване на договора за извозване на софийската смет в Цалапица бе отхвърлено. От общо 51 съветници, СДС, ДСБ, НДСВ и независими общинари успяха да съберат крехко мнозинство от 26 гласа, с които договорът бе прекратен. “Против” беше само един съветник, а всички от БСП се въздържаха. ВМРО напуснаха залата и не пожелаха да участват в гласуването.

Зам.-председателят на Общинския съвет в Пловдив и кандидат за кмет на града от СДС Николай Караиванов коментира пред Mediapool, че неговата партия винаги е била против депонирането на боклука в Пловдив. “За налагането на това решение нямаше нито експертиза, нито референдум. Вместо правителството да беше дало тези пари на София да си реши проблема един път и завинаги, те ги дадоха за депониране”, заяви Караиванов.

В отговор на въпрос дали това няма да създаде големи предизборни проблеми на Борисов в София и да предизвика съмнения за намеса на партийните централи, Караиванов заключи: “това си е негов проблем”.

“Това бe политически цирк на ВМРО и БСП. Ако не беше такъв, проблемът с пари и всички други претенции можеше да се реши за една седмица”, заяви за Mediapool независимият общински съветник от ЕДП Венци Иванов.

От Столична община коментираха, че всички клаузи на договора се спазват и плащанията са се извършвали редовно. Кметството в София недоумява защото контрактът се прекратява без преди това да са постъпвали каквито и да са възражения от Община Пловдив. 

Пред Mediapool зам.-кметът по екологията на София Мария Бояджийска заяви, че столичани могат да бъдат спокойни, защото сметоизвозването ще бъде извършвано по график. "Ние продължаваме да извозваме към сметището в Цалапица тъй като не сме видяли официалното решение на Общинския съвет в Пловдив. Когато го видим, ще обсъдим причините, поради които договорът беше прекратен и ще решим как да процедираме", добави тя.

Отиващият си пловдивски кмет Иван Чомаков има една седмица, за да прекрати депонирането на боклука. Единствено червеният областен управител на града Тодор Петков може да се опита да спре решението на общинския съвет, като го върне за ново разглеждане. Това са и очакванията сред политическите централи в Пловдив.

Споделяне

Още по темата

Още от България