Очаквано Божидар Йотов остана шеф на пътната агенция

Божидар Йотов остава за постоянно на длъжността председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), стана ясно в петък.

Той е спечелил конкурса за шеф на ведомството, обявен на 12 декември. На него се явиха 7 кандидати – Йотов, Петър Минчев, Георги Ризов, Даниел Дюлгеров, Десислава Маркова, Пламен Стойков и Емил Василев.

Избирането на Йотов не е изненада, тъй като регионалният министър Росен Плевнелиев многократно заявяваше предпочитанията си към него, с мотивите, че е много доволен от работата му.

Божидар Йотов е роден през 1958 г. Завършил е юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Работил е в Министерство на транспорта в областта на транспортната политика. През 2008 г. заема поста началник отдел “Служебен контрол” в НАПИ. От месец август 2009 г. е заместник-изпълнителен директор на агенцията. След промените в Закона за пътищата през септември 2009 г. Божидар Йотов стана член на управителния съвет.

В края на октомври 2009 г. бе назначен за временно изпълняващ длъжността председател на управителния съвет на АПИ. От тогава до провеждането на конкурса му се струпа търсенето на бързо решение на редица проблеми, сред които закъснелите договори за зимно поддържане и спора по разпространението на винетките в началото на 2010 г. Под негово ръководство беше даден старт на процедурата за строителство на Лот 2 на АМ "Тракия".

Освен Йотов, в управителния съвет на АПИ има още двама членове. Сега това са Клаус-Дитер Щолле и Димитър Събев.

Споделяне

Още от Бизнес