Oчаквано: България пак блокира Северна Македония за ЕС

Oчаквано: България пак блокира Северна Македония за ЕС

България потвърди позицията си, че Северна Македония не може да започне преговори за членство в Европейския съюз (ЕС) и по време на днешния съвет "Общи въпроси" в Люксембург.

"България остава отворена за конструктивен диалог с предстоящото словенско председателство на Съвета на Европейския съюз за намиране на взаимно приемливи решения", съобщиха от Външно министерство.

Скопие се надява да се стигне до решение в рамките на годината, но засега нито България, нито Северна Македония, показват, че са готови на отстъпки.

На заседанието в Люксембург участва зам.-външният министър Румен Александров.

Той съобщи, че продължават проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на договора за приятелство и добросъседство.

"Беше проявено разбиране към чувствителността на българската страна, към аргументите, които изтъкваме, към съображенията, които имаме. И в този смисъл също бе споделена необходимостта от страна на Република Северна Македония да бъдат положени усилия, така че ние да стигнем до взаимно приемливо решение", каза зам.-министърът на външните работи на България Румен Александров, цитиран от бТВ.

Останалите участници в срещата защитиха позицията за зелена светлина за Скопие.

"Вече трябва да се започне! Нямам абсолютно никакво разбиране за това, че тези толкова необходими решения са засенчвани от двустранни конфликти, които не са на европейско ниво. Комисията и Федералното правителство са на позиция, че Албания и Северна Македония са изпълнили своята част от задълженията, за да можем най-накрая да започнем преговорите", каза министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот.

Двете държави работят по пътна карта за изпълнението на договора.

Българската страна настоява за гаранции, че македонците ще изпълняват договора за добросъседство от 2017 година, като се опитва да изведе контрола му на европейско ниво. Страни-членки на ЕС обаче не приемат този подход, тъй като не желаят двустранни проблеми да се решават на европейско ниво.

Досега Скопие така и не предприе реални стъпки в отговор на българските изисквания и не се знае какви са новите му предложения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?