Очаквано кандидатът на ГЕРБ е без конкуренция за шеф на КЕВР

Сред номинациите за членове на регулатора са хора, свързани с Ковачки, както и бивш кмет на столичния "Лозенец"

Сн. БГНЕС

Очаквано номинираният от ГЕРБ Пламен Младеновски е единственият кандидат за шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В момента той е директор на дирекция "Електро- и топлоенергетика" в регулатора.

Освен нов шеф, парламентът трябва да избере и четирима нови членове на енергийната комисия - двама енергийни комисари, един във водния сектор и един икономист. Подмяната е заради изтичане на мандата на настоящи членове на КЕВР, включително и на председателя Иван Иванов.

Сигурно към момента изглежда избирането на евентуалния председател Младеновски и на кандидата за комисар във водния сектор - Димитър Кочков, който и в момента е на този пост.

За двете места за комисар, отговарящ за енергетиката, са предложени двама от сегашните ѝ членове – Евгения Харитонова, номинирана от ГЕРБ, и Владко Владимиров, който е изидгнат от депутата и председател на НФСБ Валери Симеонов.

ГЕРБ имат още две номинация за енергиен комисар – на настоящия член на ръководството на общинското дружество "Топлофикация-София% Валентин Терзийски. Терзийски се свързва с Христо Ковачки, тъй като е работил в негови дружества през годините. Другият предложен за енергиен комисар от управляващата партия е работещият в "Български енергиен холдинг" Георги Добрев. Кандидат за поста, но предложен от "Воля", е и Кремен Георгиев. Той ръководеше столичната топлофикация преди Терзийски и също се свързва с бизнеса на Ковачки.

Още един кадър, свързан със Столичната община, може да стане част от енергийния регулатор. Става въпрос за бившия кмет на софийския район "Лозенец" Любомир Дреков. Той е едно от двете предложения на ГЕРБ за икономист на КЕВР. Ако бъде избран за комисар, Дреков ще е поредният загубил местните избори районен кмет на ГЕРБ, намерил работа в друг сектор. Двама от бившите районни кметове в столицата вече управляват две от общинските дружества в София.

Освен Дреков за икономист от ГЕРБ предлагат и Георги Добрев (номиниран и за комисар със стаж в енергетиката). Мястото за член-икономист е едно.

Третото предложение за този пост е на БСП и е на един от предишните директори на "Булгаргаз" Любомир Денчев.

Социалистите са направили и единствената номинация за мястото на комисар във водния сектор – това на досегашния член Димитър Кочков.

Кандидатът за председател на регулатора и бъдещите комисари ще бъдат изслушани в парламентарната енергийна комисия следващия вторник.

Очаква се техните имена да бъдат гласувани от Народното събрание още следващата седмица. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес