Очаквано Китай реагира остро на срещата между Обама и Далай Лама

Пекин обяви, че посещението на Далай Лама във Вашингтон "сериозно подкопа" отношенията между САЩ и Китай, съобщиха световните агенции в петък.

Китай излезе с изявление в отговор на срещата между американския президент Барак Обама и духовния лидер на Тибет в изгнание Далай Лама в Белия дом. Във външното министерство на Китай в Пекин бе извикан посланикът на САЩ, на когото беше връчена протестна нота във връзка със срещата на Обама с Далай Лама.

В позицията на Пекин се посочва, че САЩ "трябва да предприеме ефективни стъпки, за да премахне лошите ефекти".

"Постъпката на САЩ е сериозна намеса в китайските вътрешни дела. Тя наранява сериозно чувствата на китайския народ и вреди значително на китайско-американските връзки", се посочва в изявлението.

Вашингтон запази мълчание около срещата с Далай Лама, за да подчертае, че тя е по-скоро частна, отколкото политическа.

"Действията на САЩ са грубо нарушение на нормите на международните отношения и са в разрез с всички принципи”, заяви говорител на китайското външно министерство.

Пекин настоява САЩ да приемат сериозно китайската позиция и да престанат да подкрепят "антикитайски сепаратистки сили”.

Срещата стана в момент на напрежение в отношенията между Вашингтон и Пекин заради продажбата на американско оръжие на Тайван и се проведе при закрити врата. Та се състоя в Map Room в Белия дом, а не в Овалния кабинет, където американският президент обикновено посреща чужди лидери и ВИП-гости.

Споделяне

Още от Свят