Очаквано превозвачите се обявиха срещу задължителните колани

Очаквано превозвачите се обявиха срещу задължителните колани

Очаквано веднага след анонса на управляващите, че ще задължат всички превозвачи да осигурят колани в автобусите си, от бранша се обявиха срещу планираните промени. “Безразборното слагане на колани на автобусите няма да доведе до нищо добро, а може да застраши повече живота на хората”. Това смята председателят на Браншовия съюз на стопанската инициатива в транспорта Магдалена Милтенова, цитирана от "Фокус".

Според нея ако хората са с колани и автобусът се обърне на таван и се възпламени, коланите няма как да спасят човешки животи.

Автобусите, произведени преди 2008 г., не са оборудвани фабрично с колани и не би следвало да се променя тяхната конструкция, смята Милтенова. Според нея седалките не трябва да се подменят, какъвто е другият вариант, защото при самата конструкция на превозните средства са правени измервания и проби, в т.ч. на килограмите.

В събота, след тежката катастрофа край Своге, в която загинаха 17 души, премиерът Бойко Борисов поиска законови поправки, с които превозвачите да бъдат задължени да оборудват с колани всички превозни средства. В момента поставянето на колани в автобусите и микробусите е задължително, само когато превозните средства са снабдени с такива фабрично. Много от тях обаче са стари и нямат подобни обордуване.

"Колко години говорим за коланите в автобусите. Какво ни се отговаря? Първо започват от бранша: "20 хил. автобуси има и едни не са приспособени за колани". Питам по-важно ли е да се иде на екскурзия и дали да остане жив? От 20 хил. автобуси могат да станат 5 хил. Да си сложат нови седалки. При комунизма, когато станаха задължителни - нито москвичите, нито волгите имаха колани. Даде се една седмица, КАТ почна да глобява по 5 лева. Ако искаш да караш, слагаш колана", обясни Борисов.

Според зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов промените ще бъдат приети в спешен порядък.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес