Очаквано Путин е преизбран убедително за президент на Русия

Кремъл изглежда е успял да мобилизира и висока избирателната активност

Руският президент Владимир Путин спечели убедителна победа на изборите в неделя, която удължава властта му над най-голямата държава в света за още шест години в момент, когато връзките му със Запада са на враждебна траектория, предаде Ройтерс.

В края на четвъртия си мандат той ще е на 71 години и ще е бил на власт почти четвърт век. Само съветският диктатор Йосиф Сталин е управлявал по дълго сред съветските и руските лидери.

Екзит пол, цитиран от Франс прес, отрежда на Путин 73,9 процента от гласовете.

Далеч назад втори в анкетата на Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) остава кандидатът на комунистическата партия Павел Грудинин с 11,2 процента. Ултранационалистът Владимир Жириновски е трети с 6,7 процента, а журналистката Ксения Собчак, близка до либералната опозиция, заема четвърто място с 2,3 процента.

При преброени 21,3 процента от подадените бюлетини Путин води със 71,97 процента, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК), цитирана от ТАСС.

Грудинин е втори с 15,9 процента, Жириновски - трети с 6,96 процента, а Собчак - четвърта с 1,39 процента.

По данни на ЦИК от 18 ч. московско време (17 ч. българско време) избирателната активност е била 59,97 процента.

Това е два часа преди затварянето на избирателните секции в Западна Русия. След това още един час, до 21 ч. московско време (20 ч. българско време) гласуваха в руския анклав на Балтийско море Калининградска област.

Към 15 ч. московско време избирателната активност бе с близо 5 процента по-висока отколкото на същия етап по време на предишните президентски избори в Русия - през 2012 г.

Путин обеща да използва новия си мандат, за да укрепи защитата на Русия срещу Запада и да повиши стандарта на живот, припомня Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че преизбирането на руския президент не е будило съмнение. Путин доминира на политическата сцена в Русия вече 18 години, рейтингът му е около 80 процента, той има подкрепата на управляващата партия и на държавната телевизия, и никой от останалите седем кандидати не бе реална заплаха, след като опозиционният лидер Алексей Навални не бе допуснат до участие в изборите, посочва Ройтерс.

Всъщност, единственият въпрос без отговорна тези изборибе каква ще е избирателната активност, след като част от разединената опозиция призова за бойкот на изборите. А единственото, което можеше да помрачи успеха на Путин, беше евентуален успех на бойкота.

Кремъл положи усилия избирателната активност да бъде колкото се може по-висока и изглегда успя. Властите най-вероятно ще отчетат чувствително по-висока активност от 65.3%, постигната на предишните избори през 2012 г.

Гласувайки в неделя сутрин Путин каза, че ще смята за успех всеки процент от гласовете, който дава му право да изпълнява задълженията на президент, предаде ТАСС.

Путин заяви това в избирателната си секция в отговор на въпрос какъв е резултатът, който ще смята за успешен за себе си. "Всеки, който дава право да се изпълнява длъжността на президент", заяви той.

Отговаряйки на други въпроси, той изрази увереност в правилността на програмата, която предлага за развитието на страната, и каза, че днес е в "работно настроение", защото му предстоят няколко работни срещи.

В интервю за американската телевизия Ен Би Си миналата седмица Путин каза, че не иска да променя конституцията, за да се окопае във властта. Това означава, че този четвърти мандат би трябвало да е последен за него и мнозина експерти смятат, че през следващите шест години руският президент ще определи и подготви своя приемник.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят