Очаквано Румяна Тодорова спечели конкурса за шеф на НЗОК

Очаквано Румяна Тодорова спечели конкурса за шеф на НЗОК

Очаквано досегашният директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова бе преизбрана на поста в сряда. Тя получи най-висока оценка на писмената си работа на тема "Дейности на НЗОК за осигуряване на стабилност и устойчивост на системата за задължително здравно осигуряване" и по неофициална информация след събеседването е била посочена за победител в конкурса.

Комисията по избора предстои да докладва решението си на Управителния съвет на НЗОК в петък, който трябва да го одобри. Поради това от касата не потвърждават официално избора на Тодорова.

Оттам съобщиха за Mediapool, че на писмената си разработка Тодорова е получила 5.50, а основната ѝ конкурентка Галя Кондева – пет. Изпълнителният директор на "Търговска лига" Тони Веков е бил оценен на 4.75 за разработката си, а четвъртият кандидат д-р Димитър Петров с четворка, което го направи и първият отпаднал от състезанието. Така на събеседването се явиха първите трима кандидати.

В лекарските среди отдавна се коментираше, че резултатът от конкурса, който бе изтеглен от септември за юни, е предизвестен. Бързането новият директор да бъде избран сега, а не през септември, когато изтичаше мандатът на Тодорова, е, за да се подсигурят управляващите със "свой човек" в ключовата институция, смятат от бранша.

Официално изтегленият за по-рано конкурс се обяснява с предстоящия избор на нови шефове на регионалните структури на институцията.

Очаква се обаче конкурсът да бъде обжалван. Още в началния етап на надпреварата Веков и Петров дадоха да се разбере, че имат намерение да обжалват, ако не спечелят.

Тодорова е първият директор на институцията, който изкарва мандата си докрай и в нейна подкрепа бе привеждан аргументът, че в условията на криза на НЗОК ѝ е нужна стабилност.

Комисията по избора бе съставена единствено от хора на управляващата коалиция - зам.-министърът на здравеопазването от ДПС Стоян Стоянов, бившият здравен съветник на Станишев и сегашен зам.-министър на вътрешните работи Калин Славов, Антон Станков (НДСВ), д-р Цено Глогов, който е представител на общините в НЗОК и е от БСП и премиерският експерт Таня Лилова.

Тодорова започва кариерата си в здравната каса през 2004 година като зам.-шеф на регионалната структура в София-област, а след това заема директорски постове в дирекции на НЗОК. През 2006 г. става зам.-директор на НЗОК по лекарствата и контрола, а след това и временно изпълняваща длъжността директор, след като тогавашния шеф на институцията Иван Букарев стана съветник на здравния министър Радослав Гайдарски.

Спечеленият от Тодорова конкурс за директор на НЗОК през 2006 година също бе сочен за предизвестен и предизвика негодуванието на опозицията, че отново е направено роднинско назначение във властта, тъй като Тодорова е сестра на тогавашния народен представител и сегашен евродепутат от БСП Илияна Йотова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?