Очаквано сделката за ТЕЦ “Бобов дол” с гърците се провали

Очаквано сделката за ТЕЦ “Бобов дол” с гърците се провали

След осем месеца преговори с гръцкото държавно предприятие за електричество Public Power Corp (PPC) и четири пъти удължаване на процедурата, в сряда Агенцията за приватизация обяви прекратяването на разговорите с РРС. Мотивът за това решение е изтичането на срока за сключване на договора и липсата на двустранно парафиран проектодоговор, обяви изпълнителният директор на приватизационното ведомство Тодор Николов.

По думите му гърците не са подписали сделката заради екологичните ограничения на комплексното разрешително, издадено от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), както и заради определените им парникови емисии. РРС  не склонила и на предвидения компенсационен механизъм за обезщетение, в случай на нарушение на еконормите .

Сега преговорите с избрания купувач са прекратени, но процедурата за приватизацията остава открита, като ако гърците не оспорват пред съда решението на АП, до месец и половина може да се стартира ново набиране на оферти за топлоелектрическата централа. Няма обаче да се преговаря с втория кандидат купувач – италианската “Енел”, която предложи едва 100 500 евро срещу офертата на РРС за близо 71 млн. евро.

Тодор Николов посочи, че все още е оптимист за бъдещата приватизация на ТЕЦ-а, въпреки че в края на годината централата трябва да затвори едни от блоковете именно съгласно ограниченията на комплексното разрешително, което РРС искаше да се промени, но МОСВ отказа. По думите му в последната година ТЕЦ “Бобов дол” реализирал печалба и била възможна продажбата на дружеството.

Не е ясно обаче при какви параметри може да стане това.

Синдикатите на миньорите и енергетиците към КНСБ побързаха да приветстват спирането на сделката, посочвайки, че ако тя се била реализирала над 8 хил. работници на мините щели да останат без работа, защото на РРС не били поставени условия за инвестиции в сероочистките, което щяло да доведе да закриване на всички блокове до 2014 г. Липсвали и ангажименти за дългосрочно изкупуване на български въглища, каквито обаче според АП са били заложени за срок от 5 години.

През 2005 г. профсъюзите след поредица от стачки преди парламентарните избори успяха да доведат до спирането на процедурата за приватизацията на ТЕЦ-а от тогавашното ръководство на АП. Тогава се твърдеше, че протестите им са дирижирани от бизнесмена Христо Ковачки, който притежава няколко мини и топлоцентрала и има интерес да вземе и мощностите в Бобов дол.

Година по-късно обаче спирането на процедурата бе определено от Върховния административен съд като незаконно и започнаха печално завършилите сега преговори по договора за продажба.

Интересното е обаче, че от PPC съобщават, че са получили покана за  среща в МОСВ "за изглаждане на разногласията и недоразуменията", за да бъде приключена сделката. От ековедомството не можаха да потвърдят дали наистина е изпратена такава и обещаха утре да проверят дали това е така.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?