Очаквано: Валери Тодоров е новият директор на БНР

Очаквано: Валери Тодоров е новият директор на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Валери Тодоров за генерален директор на БНР. Бившият кореспондент на БНР и БНТ в Москва бе предпочетен пред останалите седем кандидати, трима от които бяха подкрепени от редколегията на програма “Хоризонт”.

Валери Тодоров е избран при таен вот с пет гласа "за" от общо 8-те гласували членове на СЕМ. От заседанието отсъства членът на съвета Мая Вапцарова, която била в болница, но юристите на регулатора приели, че няма проблем за провеждане на избора. По един глас получиха Чавдар Стефанов, Петър Галев и Александър Велев.

Според Стефан Димитров, член на СЕМ, кандидатите в конкурса са били професионалисти, но той не е видял управленска воля за промени в БНР.

След като от доста време се твърдеше, че изборът на Тодоров е отдавна решен и то не от СЕМ, което предизвика недоволството сред голяма част от “гласовете” на “Хоризинт”, новият генерален директор заяви, че ще търси диалог. Той обаче предупреди журналистите да не представят в ефира собствената си позиция като официална на радиото.

Журналисти от “Хоризонт”, които очакваха избора на този кандидат и го смятаха за “предрешен” като “удобен” на властта и статуквото, поздравиха в ефир СЕМ с песента на The Beatles “Yellow submarine”. Предишния ден в знак на предупреждение към СЕМ звуча протестният хит “Let it be”.

Очакванията са новият директор да дойде с нов екип и досегашният шеф на “Хоризонт” Петър Галев да бъде заменен с дългогодишната радиожурналистка Калина Станчева, доскорошен кореспондент на БНР във Варшава, твърдят източници от медията.

Тодоров работи в БНР повече от 20 години, известен е като специалист по Русия и ОНД. Завеждал е кореспондентския пункт на националното радио в Москва. През 1998 г. за кратко е директор на “Хоризонт”, но е уволнен от тогавашния нов шеф на радиото Александър Велев, който бе кандидат за същия пост и в настоящия конкурс. След това Тодоров заминава отново за Москва, но този път като кореспондент на държавната телевизия. Там регистрира и фондация “Медиа-партнер” и издава в. “Български вести”.

Миналата година БНТ изпрати нов кореспондент в Москва след проведен конкурс и Тодоров се завърна в България и бе назначен за ръководител на “Радиоразпръскване” и и.д. директор на РРС – Благоевград.

Шефът на СЕМ Мария Стефанова коментира, че в представените концепции на осемте кандидати нямало “нито една революционна идея”, но открила “много еволюционни тези”. Тя самата до последно е имала колебания за кого да гласува, но така и не оповести предпочитанията си, защото вотът е таен.

Предизвестеният избор

Дванадесет от 16-те членове на редколегията на “Хоризонт” излязоха с декларация, в която заявяват, че “избор нямаше, изборът беше предизвестен”. Против позицията е един от членовете на редколегията, а други трима не са гласували, тъй като не били в радиото.

Журналистите заявяват още, “че постовете в радиото бяха раздадени далеч преди официалното оповестяване на избрания кандидат, който още преди гласуването в СЕМ позвъни в някои вестници, за да оповести, че напрежение в радиото няма и група незначителни журналисти не могат да го предизвикат”.

За съжаление и този път имаше недопустима за едно демократично общество политическа и дори цинична намеса. За разлика от политиците, ние не търсим удобно и послушно ръководство, водим се единствено от професионалните критерии, които през годините сме защитавали в интерес на слушателите. Затова сме силно обезпокоени от този начин на "назначаване" на ръководството на една обществена медия. Не можем да приемем, че трябва да съгласуваме собственото си журналистическо мнение в ефира с това на медията, както още в първото си интервю избраният генерален директор препоръча да се практикува.

Редколегията ще продължи да отстоява позициите си на коректив, освен ако не се промени правилникът за работа в радиото, и не бъде премахната тази структура. Ще настояваме в максимално кратки срокове да бъдат оповестени данните за финансовото състояние на БНР през последните години и ясно да се отговори на въпросите ни за съществуващи корупционни практики, се казва още в декларацията.

Въпросите за “корупционните практики”, които очевидно са камъни в градината на отиващата си Поля Станчева, вероятно ще останат без отговор, тъй като Тодоров е определян от журналистите като кандидатът на статуквото, подкрепян от досегашната генерална директорка.

Дали с новия избор за ръководител на обществената медия ще настъпи “парадът на сивотата в радиото”, както предричат някои журналисти, е въпрос, който зависи от Валери Тодоров. А вероятно и от някои други, нямащи нищо общо с журналистиката.

Споделяне

Още по темата

Още от България