Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Очаквано вотът на доверие мина успешно

0 коментара
Очаквано вотът на доверие мина успешно

Поисканият от правителството вот на доверие мина успешно в четвъртък, както се очакваше. В подкрепа на вота гласуваха 140 депутати, против - 60, въздържаха се 14. В залата присъстваха 214 депутати.

Дебатите продължиха девет часа, а само гласуването - час и половина. По предложение на ГЕРБ гласуването бе поименно, като след извикване на името на депутата той от място обявяваше публично как гласува.

Наложи се обаче гласуването да се проведе два пъти. Първия път, след като обявиха вота, преброителите и председателят на парламента Цецка Цачева се объркаха в преброяването на подадените гласове и отсъстващите, което накара Цачева да обяви този начин на подаване на глас като "не особено удачен". Тя поиска прегласуване и след него резултатът се промени незначително - някои депутати от левицата, ДПС и независими от РЗС бяха побързали да си отидат.

Самият премиер Бойко Борисов не дочака резултата и си тръгна още преди гласуването.

Изненадата поднесоха двама независими народни представители от РЗС, които досега не бяха афиширали дистанцираност от крайно опозиционното поведение на лидера на партията Яне Янев. Дарин Матов и Димитър Колев гласуваха в подкрепа на правителството, аплодирани от мнозинството, след което обявиха, че замразяват членството си в партията.

Както се очакваше, левицата и ДПС гласуваха против вота, а "Атака" предварително даде безрезервната си подкрепа.

Демупатите от Синята коалиция се въздържаха, както бяха обявили по време на самия дебат. Това накара премиерът Бойко Борисов да даде от трибуната израз на раздразнение и обида.

Синята коалиция: Това е оценката ни за досегашното управление на ГЕРБ

Позицията на Синята коалиция стана ясна още след извънредната среща между премиера Бойко Борисов, заместника му Цветан Цветанов и съпредседателите на коалицията Иван Костов и Мартин Димитров, които се затвориха за около половин час в кабинета на парламентарния шеф Цецка Цачева.

Преди ден, когато премиерът внесе вота, Синята коалиция постави пет условия за подкрепа на кабинета. По време на разговора при Цачева представителите на ГЕРБ не са казали нищо по искането на сините за спиране на проекта АЕЦ "Белене", даване на приоритет на проекта "Набуко" пред "Южен поток" и освобождаване на сътрудниците на Държавна сигурност от всички нива в държавата.

Другите две условия са въвеждането на "фискален" борд и продължаване на реформите.

Преди срещата обаче вицепремиерът Симеон Дянков обяви от трибуната, че предлага вдигането на преките данъци в България да става чрез референдум. Освен това ГЕРБ ще предложи бюджетният дефицит да бъде фиксиран в закон и също законово да бъде регламентиран оптимален минимум на преразпределителната роля на държавата.

Вотът ни е оценка за управлението на ГЕРБ през изтеклата година и половина, аргументира от трибуната по-късно вота "въздържал се" съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

Той допълни, че коалицията ще подкрепи всяко добро предложение, добра политика и всяка битка с мафията, независимо че "досега ГЕРБ се държаха като хора, които нямат нужда от партньори".

При това положение, ние от Синята коалиция виждаме няколко много сериозни проблема, каза Димитров и уточни, че сред тях е "поставената под въпрос ориентация на България към ЕС и НАТО". Той напомни, че има забавяне на проекти като "Набуко" за сметка на проекти като "Южен поток" и "Белене".

Мартин Димитров припомни предложението да не се назначават на високи длъжности агенти на ДС и искането на Синята коалиция за "фискален" борд.

В края на изказването си Димитров даде на вицепремиера Цветан Цветанов проект на обществен договор да не се издигат на изборите кандидати с принадлежност към ДС.

По-късно другият съпредседател на коалицията Иван Костов отбеляза, че вотът на доверие не може да реши въпросът със СРС-тата. "Казаха го от ЕС и от американското посолство", допълни той.

"Това ще се реши от съдебната власт и не може да е тема на Народното събрание", обясни лидерът на ДСБ. Според него с изтеклите разговори в публичното пространство "е отнета инициативата от правителството”.

"Даваме силна подкрепа на ГЕРБ, за да се справи с конгломерата от организирана престъпност и бившата ДС, но това не означава, че имаме достатъчно аргументи да променим гласа си от "въздържали се” на "за”", заяви Костов.

Той обясни също, че Синята коалиция не може да гласува против вота на доверие, защото е ”очевидно, че това правителство е много по-добро от управлението на Тройната коалиция”.

Борисов към сините: "Чувствам се подведен"

Думите на двамата съпредседатели на Синята коалиция накараха премиерът Бойко Борисов да реагира остро. "Ако в деня, когато казахме, че ще направим правителство, бяхте казали, ние ще се въздържим и няма да ви подкрепяме, добре. Днес се чувствам подведен от вас", заяви Борисов.

Той обяви още, че ГЕРБ е изпълнила всичките пет условия за подкрепа на правителството.

"България, Турция, Великобритания, се явиха моторът на проекта "Набуко", каза Борисов. За АЕЦ "Белене" дори реално нямаме договор. За фискалния борд - на вашето мнение сме, и още отгоре", каза Борисов.

За освобождаване на сътрудниците на бившата ДС аз се разделих и с министър Божидар Димитров, посочи той. "С пет пъти сме намалили сътрудниците на бившата ДС. На Министерски съвет мина решението за генералните консули какви хора ще бъдат назначавани. Защо ни извивате по този начин ръцете - в пъти са по-малко сътрудниците на бившата ДС, отколкото при вас", каза още Борисов.

"Приели сте да гласувате "въздържали се", ваша работа. Аз не съм, ако не сте с мен, сте против мен. Но не може да казвате - води войната, воювай всеки ден, ние ще се въздържим да ви помагаме, но може един ден и да ви помагаме. Сега ми трябвате. Искам вашите избиратели и нашите да знаят, че условията, които сте ми казали, всички са изпълнени", заяви още Бойко Борисов.

"Ако не бяха местните и президентски избори след пет-шест месеца, днес и аз щях да искам предсрочен вот. Не знам дали държавата ще има възможност да прави нови избори, но ако искате - да направим избори, да дадем на президента три месеца да управлява, кажете го", заключи той.

И Станишев поиска предсрочни избори, Сидеров обяви безрезервна подкрепа

От трибуната лидерът на БСП Сергей Станишев поиска оставка на кабинета и предсрочни избори. Бившият премиер обяви, че целта на управляващите е с този вот да си гарантират спокойствие до президентския и местния вот в края на тази година. Според него обаче това не е възможно, тъй като "вотът не може да захлупи недоволството от политиката на ГЕРБ”.

"В момента слагате похлупак на врящо гърне, което рано или късно ще гръмне, защото вашето правителство подклажда огъня под него всеки ден, но не можете дълго да заблуждавате и да лъжете всички”, обърна се той към приемника си. "Има, разбира се, и друг изход от тази ситуация - от улицата, но не го пожелавам нито на вас, още по-малко на страната", допълни Станишев, който във вторник съобщи, че партията му би застанала зад евентуални улични протести.

Скандалите изправиха властта пред морален казус, заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. Според него "интересен е въпросът, кога се иска този вот на доверие”.

"Защото вие с присъщия ви усет вече сте наясно, че има необходимост от превенция на риска усещането за морална криза да не се трансформира в криза на доверието на български граждани, оттам в политическа, парламентарна и управленска криза”, добави Местан, обръщайки се към премиера. И предупреди, че ако само "Атака" подкрепи мнозинството, това ще доведе до зависимост на ГЕРБ.

Очаквано хората на Волен Сидеров декларираха подкрепата си за управляващите. "Трябва да се даде спокойствие на премиера”, призова Сидеров и предупреди, че ако това не се случи, ще последва служебен кабинет на Първанов.

В патетичната реч лидерът на "Атака” намеси и Държавна сигурност, впускайки се в обяснения за страданията, причинени му от репресивния апарат.

От трибуната преди гласуването Борисов благодари на бившия премиер Станишев, че "не се подведе и води истински европейски дебат в днешния ден". Той благодари и на колегите от ДПС, че "спориха, казаха, чухме различни тези, така трябва да се постъпва в Европа". Отделно отправи благодарност и на Волен Сидеров за подкрепата на депутатите му.

А на лидера на РЗС Яне Янев, който преди това също поиска предсрочни избори и предложи следващите управляващи да направят Борисов шеф на НСО, той каза: "Когато идвахте в Банкя да се пазарите, тогава да ми бяхте говорили по този начин”.

Министрите разхвалиха работата си, Цветанов се отчете с медийни публикации

Повечето от министрите взеха думата от трибуната, за да отчетат успехите на ръководените от тях сектори. От опозицията възнегодуваха, че след скандалите с подслушаните разговори на премиера и висши държавни лица "основният виновник" да се стигне до искането на вота за доверие - вътрешният министър Цветан Цветанов, не взема отношение.

На петия час от дебатите Цветанов застана на трибуната. Оттам той прочете вестникарски заглавия за проведени от МВР операции, за да покаже контраста между успехите на неговото управление и провала на предходните, също илюстрирани със заглавия в пресата от предните години.

Цветанов обяви, че от 1997 г. досега никое предишно правителство не е разследвало източването на банковата система. Това правителство задържа "Килърите" и имаше куража да започне разследване за поръчковите убийства в България, заяви той.

Отвличанията съпътстваха вашия мандат, без да имате никаква реална политика по тези проблеми, припомни Цветанов и прочете заглавията на вестниците по време на управлението на тройната коалиция, сред които "няма държава", "бандити вилнеят", "бизнесмени се страхуват от отвличания" и други.

В този период бизнесът не искаше да си декларира финансовите баланси в търговския регистър и предпочиташе да плаща глоби, отколкото да декларира какво са изкарали, каза още Цветанов. Той посочи и заглавия във вестниците от времето на ГЕРБ - "МВР отвлече "Наглите", "Разбиха фабрики за убийства" и подобни.

Секторът вътрешна сигурност в управлението на БСП беше истинска катастрофа за всички служители, изтъкна още Цветанов.

Като спомена мимоходом актуалния скандал с изтеклите СРС-та, той изтъкна, че те са били публикувани от неясен източник, но опонентите му веднага "започнали да говорят със заключения за това, което се случва". Според данните, които той изнесе за мащабите на подслушването в България, то се прилагало за 3000 до 5000 граждани, а не както се твърдяло, за стотици хиляди.

Според Цветанов управляващите са с чиста съвест пред избирателите си, защото с 25 акции МВР е променило имиджа си от "обезличеното министерство”, каквото то е било по време на Тройната коалиция.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.