Очакват се банкрути на големи хотелски вериги

Близо 80% от мениджърите на големи европейски хотели очакват банкрути сред хотелските вериги през следващите 12 месеца. Това сочи проучване на световната правна организация DLA Piper за перспективите пред европейската хотелиерска индустрия през 2009 г.

Четири от десет анкетирани предвиждат, че над пет хотелски вериги ще обявят несъстоятелност през следващата година.

Мениджърите на хотели в Европа са по-слаби оптимисти за стабилността в своя сектор в сравнение с американските си колеги. Само 39% от тях очакват сектора да се възстанови през 2010 г., сравнено с 59% при хотелиерските мениджъри в САЩ. Повече от половината анкетирани в Европа (52%) не очакват възстановяване преди 2011 г.

Мениджърите посочват две основни причини за своя песимизъм – невъзможността за повишаване на печалбите при сегашното състояние на пазара (43%) и свиващата се европейска икономика (33%).

Все пак за инвеститорите с добро разпределение на капиталовложенията съществуват възможности и в сегашното състояние на пазара – 8 от 10 анкетирани оценяват възможностите за покупка като “добри”.

Според тях хотелиерството остава един от секторите с най-атрактивните възможности за инвеститорите. Мнозинството от отговорилите – 71% - също считат, че инвестициите в устойчивото развитие на хотелите ще представлява дългосрочна тенденция.

Споделяне

Още от Бизнес