Очакват се фалити на хотелиери

Очакват се фалити на хотелиери

Възможни са фалити на хотелиери през следващата година заради намалели приходи от нощувки и съответно невъзможност за погасяване на кредитите на собствениците им. Това прогнозира в четвъртък председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова.

В последната година се създаде непозната конкуренция в резултат на огромния брой легла, посочи Крушкова. Поради увеличената леглова база около 50 на сто от хотелите извън централните части на големите хотелски комплекси са празни и цените продължават да спадат, но само за чужденците, посочи тя.

"Все пак хотелиерите да се обърнат и към българите, които също са платежоспособни и е редно да им се предложат цените, на които почиват чужденците", призова шефът на Агенцията по туризъм.

Четири-пет пъти се разминават официалната информация за легловата база с неофициалните данни. По данни на статистиката за 2005 г. броят на леглата в България в туристическите обекти е бил 221 хиляди. Според подадената от общините информация те са 125 458, същевременно само по данни на община Несебър в този курорт има над 344 хиляди легла, каза Крушкова, според която реалният брой на леглата е 500-600 хиляди.

Причината за разминаването в данните е свързана с неплащането на туристическите такси, смята тя.

Приходите от международен туризъм за първите пет месеца на 2007 г. са увеличени с 16 процента – 532 млн. евро. Отбелязан е ръст на почиващите европейци с 30 на сто, но като цяло чуждестранните туристи са спаднали с 0.37 процента. Според Крушкова обаче тепърва предстоят силните месеци за бранша.

Председателят на държавната агенция отново призова многобройните организации в туризма да се обединят в името на положителното развитие на сектора. Огромният брой браншови организации, които са нараснали от 34 на 40 само за четири месеца, и свръхзастрояването в курортите са основните фактори, които влияят негативно върху развитието на бранша.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?