Очакват се хакерски атаки срещу компютри, работещи с Уиндоус

В деня на откриването на срещата на високо равнище на Г-20 се очаква мощна вирусна атака срещу компютри, работещи със системата "Уиндоус"(Windows) на "Майкрософт", съобщи ИТАР-ТАСС. Експерти предупреждават, че източник на "заразата" е програмният "червей" "Конфикър", който през последните няколко месеца е заразил над три милиона компютри и сървъри в света.

Сред пострадалите от "Кофикър" са някои електронни системи на кораби от британските ВМС, както и компютри в Камарата на общините на британския парламент.Ефектът от програмираната за днес промяна в алгоритъма на действие на "Конфикър" най-вероятно ще се усети по чувствително по-бавния обмен на данни в Интернет, посочва ИТАР-ТАСС. 

Първоначално "Майкрософт" предложи на своите клиенти програмна "кръпка", която коригира програмен дефект в браузъра "Интернет експлорър", използван от "Конфикър" за проникване в компютърните системи. Достъп до подобрената версия на браузъра обаче имат само хората с оригинална версия на "Уиндоус". Създателите на вируса явно са отчели факта, че поради големия брой пиратски версии на операционната система на "Майкрософт" в света ще има достатъчно компютри, които ще бъдат уязвими.  

"Майкрософт" вече предложи на своите клиенти като най-проста система за защита срещу вируса безплатни версии на "Уиндоус", в които е отстранен дефекта "Интернет експлорър", използван от "Конфикър" за проникване в компютърните системи. Компанията предложи и награда от 250 хиляди долара за разкриване на авторите на компютърния червей. "Майкрософт" препоръчва категорично да не се отварят файловете, прикачени към съобщения по електронна поща от неизвестен адрес.

Съществува вероятност промяната на алгоритъма да е програмирана за международния ден на хумора 1 април, посочва ИТАР-ТАСС.  Според представител на компанията "Еф секюър нет", базирана в Силиконовата долина в Калифорния, трите милиона компютъра, заразени с "Конфикър", днес вече съставляват огромна роботизирана мрежа, използвана от измамници и спамъри за разпространение на рекламни материали в Интернет.

Това кара специалистите да се надяват, че въпреки програмираната за днес промяна в алгоритъма на действие на вируса няма да има сериозен видим ефект, тъй като вече съществуващата мрежа от заразени компютри се е превърнала в източник на значителни приходи от реклама.

"Кодът на вируса е удивително умно разработен. Авторите досега не са допуснали нито една грешка, която би довела до разкриването им. И едва ли ще се направят на глупаци заради 1 април", заявил пред журналисти експерт по проблемите на компютърната сигурност от "Еф секюър нет". 

Споделяне

Още от Свят