Очакват се повишени нива на планинските реки

В следващите едни-два дни се очаква повишаване на нивата на планинските реки както и тези в централната част на Дунавския водосбор - Вит, Осъм, Янтра, съобщиха от Министерството на околната среда и водитевсряда. както и в планинските участъци на реките в Южна България. Експерти от дирекция „Води” на ведомството препоръчват да се следят внимателно реките Айтоска и Марица при Пазарджик, Пловдив и Харманли, защото водните количества в коритата им са големи.

От екоминистерството съобщиха още, че няма висока вълна по река Искър заради започналото след полунощ контролирано изпускане на язовир „Искър”, разпоредено във вторник от министъра на околната среда  Джевдет Чакъров. Спешното източване се наложи заради достигнатия обем от 597 млн. кубически метра. Според изискванията нивото му не трябва да превишава 604 млн. куб. м, въпреки че общият му обем е 650 млн. куб. м. Продължава изпускането по 30 куб. м в секунда през ВЕЦ „Пасарел” и ВЕЦ „Кокаляне”. Преработените води постъпват в язовир „Панчарево”, който също се изпуска контролирано.

Източването ще продължи и през следващите дни, за да се осигури достатъчен свободен обем, предвид прогнозираните от НИМХ интензивни валежи в началото на юни.

Министър Чакъров разпореди от понеделник контролирано изпускане през ВЕЦ и на язовир „Въча”. Целта е да се достигне предписания му контролен обем от 195 млн. куб. м, тъй като той е достигнал 221 млн. куб. м.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?