Очертава се ДДС в туризма да е 9 на сто

Очертава се ДДС в туризма да е 9 на сто

Има най-различни предложения за изравняване на ДДС в туризма за груповите и индивидуални пътувания, като в момента се дискутира ставката от 9 на сто, съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов пред журналисти в понеделник.

По думите му ще се търси най-оптималният вариант, при който размерът на ставката да е фискално неутрален. Най-реалистично е нейното въвеждане да стане след края на летния сезон следващата година, за да няма сътресения на пазара, допълни Маринов.

Предложението на финансовото министерство, оправдано с изискване на Брюксел, бе за единна ставка от 14 процента при сегашни 7 на сто за груповите пътувания и 20 на сто за индивидуални туристи от началото на 2011 г. То обаче предизвика недоволството на бранша, които поискаха по-ниска ставка и въвеждането ѝ след летния сезон догодина, тъй като вече пакетите били договорени.

Членът на парламентарната комисия по икономическа политика от ГЕРБ Георги Икономов пък заяви, че от Европейската комисия има изискване само за уеднаквяването на ставката, но не и за размера ѝ и сроковете за въвеждането ѝ. Икономов каза, че комисията ще настоява за възможно най-ниския размер на ставката, но не под седем на сто.

Трябва някъде да се срещнем с финансовото министерство, допълни депутатът.

Маринов прогнозира ръст от 2-3 на сто ръст на зимните туристи у нас в предстоящия ски сезон. Той каза още, че имало уверения за запазване на тренда на руския пазар, аналогичен на летния сезон. Допълнително ще се разчита и на интереса от страна на граждани на Македония, Сърбия и Гърция. Според Маринов реалните постижения на зимните ни курорти зависят от цените на лифт картите, чийто размер предстои да се обяви.

Икономов пък смята, че предстоящото световно първенство по ски в Банско също ще даде отражение върху резултатите от зимния туризъм. Евентуалната липса на сняг пък ще се компенсира с изкуствените оръдия за осигуряване на снежна покривка, които се монтират във всички курорти. Друг фактор е тръгващата в навечерието на зимния сезон реклама на нашите ски дестинации в Русия.

Маринов и Икономов се включиха в туристическа обиколка в района на Драгоман в Световния ден на туризма, който тази година е обвързан с биоразнообразието. По посещение на Драгоманското езеро стана ясно, че освен като туристическа дестинация, то може да се използва и като източник на енергия, произвеждана от пелети, получени от растящата там тръстика, папур и др. Те са двойно по-калорични от обикновената дървесина, посочи Андрей Ралев от Сдружение за дивата природа "Зелени балкани".

Блатото е в състояние да поема въглеродни емисии и да осигури годишни приходи от продажби на парникови квоти от 11 000 долара, са изчислили от Центъра за опазване на влажните зони.

Амбицията на община Драгоман е да предлага съвместен туристически продукт със съседни общини. Такава би могла да бъде комбинация между еко и културно-исторически туризъм с община Годеч, на чиято територия се намира манастирът "Св.Троица" при село Разбоище със скалната църква "Св.Богородица".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?