Очертава се дефицит от 200 млн. лева в бюджета на НЗОК

Според управителя й може и да не се стигне до намаляване цените на клиничните пътеки

Глинка Комитов, сн. БГНЕС

Прогнозният дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на база разходите към края на април е 200 млн. лева, обяви в сряда управителят на институцията Глинка Комитов.

"При лекарствените продукти за домашно лечение и медицинските изделия се очертава недостиг от около 108-109 млн. лв. За лекарствените продукти в болничната медицинска помощ - за онколекарства се очертава недостиг от 59 млн. лв. и за болнична медицинска помощ - около 125 млн. лв. Или общо около 292 млн. лева. Но тъй като имаме резерв от 93 млн. лева., значи приблизителният дефицит е около 200 млн. лв.”, заяви Комитов пред БНТ.

Въпреки преразхода Комитов заяви, че е възможно да не се стигне до намаляване на цените на клиничните пътеки.

На заседание на Надзорния съвет на касата в понеделник беше взето решение за започване на преговори с Лекарския съюз за намаляване на цените на пътеките заради продължаващото отчитане на надлимитна дейност от болниците. Това предизвика остри реакции от страна на съсловната лекарска организация и директори на болници, които предупредиха, че рестрикциите ще увеличат дълговете на лечебните заведения.

В сряда Комитов уточни, че няма предложение за намаляване на цените, а единствено решение да се покани на разговори БЛС, за да се обсъди тази възможност.

"Никой не е казал и никой не е убеден, аз пък още по-малко, че ще се стигне до намаляване”, зави той.

Комитов посочи, че НЗОК е длъжна да поиска разговори за намаляване на цените на пътеките, ако анализите покажат преразход на обемите медицинска дейност, защото така е записано в рамковия договор, подписан с Лекарския съюз. Той очаква в рамките на преговорите да се намери взаимно приемливо решение, балансиращо интересите на лекарите и касата.

Комитов напомни, че касата е предложила законодателни промени, които ще ѝ позволят да засили контрола над изразходването на средствата.

"Контролните органи трябва да имат повече правомощия, за да може когато се установи някакво нарушение в болнично заведение да може да се наложи санкция в момента, а не пост-фактум", заяви Комитов.

Според него не трябва се дават бюджети на болниците, а да се плаща само срещу отчетена дейност, тъй като в момента болниците се стремят да усвоят изцяло определените бюджети.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?