Очертава се европейска мисия за гарантиране на корабоплаването в Ормузкия проток

Очертава се европейска мисия за гарантиране на корабоплаването в Ормузкия проток

Франция, Италия, Холандия и Дания подкрепят британска идея за военноморска мисия под европейско командване, която да осигури безопасно корабоплаване в Ормузкия проток, казаха трима висши дипломати от ЕС, цитирани от Ройтерс.

Великобритания е предложи идеята на висши европейски дипломати на среща в Брюксел, след като Иран задържа плаващ под британския флаг петролен танкер.

Лондон отбеляза, че тя няма да включва пряко Европейския съюз, НАТО или САЩ, казаха дипломатите.

Испания, Швеция, Полша и Германия също са проявили интерес. Мисията за гарантиране на сигурността на ключови трасета за превоз на петрол може да има съвместно френско-британско командване, каза един от дипломатите.

Германия обсъжда с Великобритания и Франция идеята за европейска военноморска мисия за гарантиране на сигурността на корабоплаването през Ормузкия проток, но е твърде рано да се разисква как Берлин би могъл да участва. Това заяви на пресконференция днес говорител на германското министерство на външните работи, цитиран от Ройтерс.

"Участваме усилено в тези разговори. Но обсъжданията едва започват. Сега е прекалено рано да говорим за формата на евентуалната германска подкрепа или участие", каза той.

"Засега предмет на разговорите не са искания за германски военен принос", добави говорителят. "Това, което е ясно обаче, е, че (страните от формата) ЕС-3 (Германия, Франция и Великобритания) работят в една посока", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа