Очертава се фиаско с новите членове в управата на столичното парно

Седмица преди заседанието на Столичния общински съвет (СОС), в което окончателно би трябвало да се реши кадровото бъдеще в “Топлофикация-София”, се заформя нова политическа интрига. Общинските групи на “Демократи за София” и БСП обявиха, че вече са готови със своите предложения за двама нови членове на Съвета на директорите на дружеството. Засега обаче те отказват да обявят номинациите си.

“Все още няма да обявяваме нашето предложение, за да не бъде дискредитиран. От това не е застрахован и най-читавият човек при такива условия. Очакваме решение за ясна процедура, чрез която ще бъдат излъчени двамата нови в “Топлофикация - София” и едва тогава ще съобщим нашето предложение”, заяви пред Mediapool зам.-председателят на съвета Мичо Райковски.

По същата причина и председателят на “Демократи за София” Пламен Илиев отказва публично да обяви номинацията си. Двете партии държат на възможно най-бърз избор на хора в управата на столичното парно. По думите на Райковски двамата членове на борда в оставка Борис Тодоров и Георги Ненков не ходят на заседанията на борда, а това ощетява дружеството.

Преди седмица на заседанието на стопанската комисия към СОС от БСП, НДСВ, “Демократи за София”, ССД, “Гергьовден” и БЗНС – НС се споразумяха двете вакантни места в дружеството да бъде заети от политически кандидатури. Въпреки ясно изразената тогава воля на новото мнозинство в съвета, в канцеларията на СОС няма внесен доклад с предложение за възприемане на този принцип.

Причината е, че той грубо би противоречил на новата Наредба за управлението на общинските дружества, която въвежда задължителен конкурс при назначаване на представителите на “Московска” 33 в бордове. Затова се очаква двете имена директно да бъдат излъчени и предложени на СОС от стопанската комисия без да се споменават критериите за избор.

В същото време пред Mediapool председателят на групата на СДС в градския парламент Стефан Иванов съобщи, че вече е внесено предложение за стартиране на нова конкурсна процедура за избор на членовете в “Топлофикация”. Зад това застанаха още ДСБ, единственият общински съветник от ГЕРБ Орлин Иванов и отцепилият се от ДП Петко Горанов.

Под този доклад са се подписали 18 души. Срещу тях са останалите 43-ма, които държат на политическия кадрил. Новото мнозинство в СОС трябва да излъчи ден преди заседанието на съвета на 8 февруари  своите двама представители и да ги внесе като преки предложения в зала.

Това означава, че по време на следващото заседание на СОС вероятно ще се повтори политическият цирк от преди месец, когато бе излъчен новият изпълнителния директор на дружеството Наско Михов. Очертава се мнозинството да лансира тезата, че трябва да има бърз избор на хора в името на “Топлофикация - София”, а опозицията да обвинява, че се цели бързата приватизация на дружеството “на тъмно”.

Споделяне

Още от България