Очертава се голяма победа на опозицията на изборите в Япония

Шиндзо Абе

Японската Либерално-демократическа партия (ЛДП) вероятно ще спечели категорична победа на парламентарните избори в неделя, която да я върне на власт и да сложи край на политическата безизходица, предаде Ройтерс.

Според публикувани в петък анкети на вестниците "Асахи", "Йомиури" и "Никей" консервативната партия на твърдолинейния бивш министър-председател Шиндзо Абе е на път да си осигури стабилно мнозинство. ЛДП се очаква да спечели близо 300 от общо 480 места в разполагащата с повече власт долна камара на парламента. ЛДП и по-малкият ѝ съюзник - партията "Нова комейто" – може да спечелят необходимите две трети от депутатските места, за да сложат край на политическата безизходица, която от 2007 г. измъчва третата икономика в света.

Все пак проучванията показват, че между 30 и почти 50 процента от избирателите още не са решили за кого да гласуват, а избирателната активност вероятно ще бъде под регистрираните 69,28 процента на миналите избори за долна камара през 2009 г.

Според допитванията Японската демократическа партия (ЯДП) на министър-председателя Йошихико Нода може да спечели по-малко от 70 депутатски места, което би било най-лошото ѝ представяне от нейното основаване през 1998 г.

Ако изборите бъдат спечелени от ЛДП, на власт ще дойде правителство, решено да следва твърд подход в териториалния спор с Китай, курс в подкрепа на атомната енергетика въпреки ядреното бедствие миналата година и комбинация от свръхсвободна валутна политика и големи бюджетни разходи с цел спиране на дефлацията и овладяване на поскъпването на йената.

Възраждането на ЛДП е резултат от разочарованието, което избирателите изпитаха от управлението на Японската демократическа партия (ЯДП) след трите ѝ години на власт. Мнозина японци имаха големи очаквания за ЯДП, когато партията спечели категорична победа на изборите за долната камара през август 2009 г., слагайки край на повече от половинвековното почти непрекъснато управление на ЛДП.

Тогава ЯДП се зарече да стимулира потребителските разходи, като предложи данъчни облекчения за семейства с деца, поевтиняване на бензина и премахването на тол-таксите. Но избиратели казват, че сега виждат една различна ЯДП, а нейните лидери са обвинявани от критици, че са също толкова не в час с ежедневните тревоги на хората, като несигурната заетост например, колкото и техните предшественици.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят