"Тройката" за Гърция отива в историята?

Очертава се компромис между Атина и Брюксел

Правителството на Ципрас получи изненадваща подкрепа от Барак Обама

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис се среща в Париж с френския си колега Мишел Сапен.

Само седмица след изборите и сформирането на новото гръцко правителство, начело с победилата радикална левица СИРИЗА се появяват първите признаци за компромис между Атина и Брюксел. Европейската комисия изглежда е на път да удовлетвори едно от основните искания на новите гръцки управляващи – премахване на т.н. "тройка" (включваща ЕК, ЕЦБ и МВФ). Освен това Брюксел се готви "извънреден план" за финансова помощ за Гърция до лятото, който да даде "глътка въздух" на Атина. В замяна пък правителството на Алексис Ципрас ще продължи договорените структурни реформи.

Новината идва в началото на седмица, в която гръцкият премиер започва първата си задгранична обиколка. Тя започва в понеделник в Кипър, след това включва Рим и Париж със срещи с премиера Матео Ренци и президента Франсоа Оланд, а в сряда Ципрас ще се срещне в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Междувременно изненадващо желанията на гръцкото правителство получиха подкрепата на президента на САЩ Барак Обама.

Юнкер иска да премахне мисията на "тройката" за Гърция

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер иска да премахне мисията на "тройката" от международни кредитори, които управляват спасителния план за Гърция, написа германският в. "Ханделсблат", като се позовава на неназовани източници от ЕК. "Ние трябва бързо да намерим алтернатива", заявили те.

По този начин Юнкер се съгласява с едно основно искане на новия гръцки премиер, изтъква вестникът.

Според германски правителствени източници пък Берлин също бил готов за реформиране на договореностите между Гърция и "тройката", включваща ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, и определяне на по-общи икономически цели.

Освен това, според публикации в германския печат, Европейската комисия е изготвила извънреден план за оказване помощ на Гърция до лятото. Според "Франкфуртер алгемайне цайтунг" планът предвиждал за нуждите на гръцкото правителство да бъдат отпуснати 7 милиарда евро. Тази сума първоначално била предназначена за гръцките банки с цел да бъдат предотвратени евентуални сътресения на пазарите и да се даде време новия кабинет в Атина да се подготви.

Според "Ханделсблат" обаче всичко това би било възможно, само ако Гърция приеме, че е необходимо да се придържа към договорения преди това курс на реформи и икономии.

Еврокомисията гледа благосклонно на развитие на тройката, Берлин не

Европейската комисия се отнася благосклонно към евентуално развитие на тройката в Гърция, но на този етап не предвижда нова структура, която да замени представителите на международните кредитори на страната. Това заяви в понеделник говорителят на ЕК Маргаритис Шинас, цитиран от АФП.

"Не планираме нова структура, няма нова формула" за тройката в Гърция, заяви Шинас след появилите се информации в медиите, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер искал да премахне тази институция, пораждаща омраза сред гърците.

Правителството на Германия не вижда поводи за отказ от механизмите, по които тройката международни кредитори прави оценка на състоянието на гръцката икономика и на хода на реформите в тази страна, каза на пресконференция в Берлин заместник-говорителят на правителството Кристиане Вирц.

"Има механизъм, по който се прави оценката на тройката, след която следва решение на политическо равнище (за предоставяне или не на нов транш - бел. ред."). От гледна точка на правителството няма повод да се отклоняваме от този механизъм", заяви г-жа Вирц.

Европейски източник обаче потвърдил пред руската агенция ТАСС, че комисията проучва възможността да бъде ликвидиран форматът на "тройката" международни кредитори за Гърция, която се занимава с кредитирането и фактически осъществява външното управление на гръцката икономика. По неговите думи обаче Брюксел може да се съгласи с това единствено, ако новото гръцко правителство потвърди курса на бюджетни икономии и структурни реформи.

"Тройката" се асоциира в Гърция с много лишения, които гърците понесоха през тези три години. В тази връзка форматът на "тройката" международни кредитори може да бъде изпразнен и заменен с нов режим на макрофинансов диалог с Атина, но само ако те продължат курса на бюджетни икономии и структурни реформи, заявил дипломатът.

По този начин Европейската комисия възнамерява да предложи на новото правителство на Гърция символична отстъпка, която ще може да бъде поднесена на гръцките избиратели като победа над Брюксел срещу фактическо запазване на предишната политика на строги икономии и отказ от страна на СИРИЗА от искането да бъде отписана част от гръцкия дълг, коментира ТАСС.

Започвайки от 2010 г. "тройката" международни кредитори предостави на Гърция две програми за макрофинансова помощ с общ обем около 240 милиарда евро срещу строги бюджетни ограничения.

Атина иска нов договор с партньорите

Настоящата седмица ще е от възлово значение за развоя на преговорите на новото гръцко правителство с неговите европейски партньори; правителствени представители в Атина подсказват, че те ще бъдат тежки и критични, пишат гръцките вестници в понеделник.

Искаме нов договор с партньорите, казал финансовият министър Янис Варуфакис след среща в Париж с неговия френски колега Мишел Сапен. Варуфакис уточнил, че би искал да нарече "обществен" този договор с партньорите.

Той потвърдил, че непосредствен приоритет за новото правителство не е да осигури следващата "доза" /транша/ от заемите, като сравнил Гърция с наркоман, който пет години бил чакал тази "доза". Гръцкото правителство иска време, за да си поеме дъх до края на февруари и да изготви своите предложения относно реформите, хуманитарната криза и дълга, казал още финансовият министър, цитиран от в. "Етнос".

Пред телевизия Мега гръцкият вицепремиер Янис Драгасакис прогнозира, че в следващите дни е възможно да бъде изготвено политическо споразумение между Гърция и нейните партньори. Гръцкият правителствен говорител Гавриил Сакеларидис също изразил надежда, че преговорите между Атина и европейските партньори ще стигнат до взаимно изгодно решение на проблема.

Обама се застъпи за Атина

Гръцката икономика не би могла да се възстанови бързо, ако "тройката" международни кредитори не приеме отстъпки по въпроса за дълга на Атина, заяви американският президент Барак Обама в интервю за телевизия Си Ен Ен.

"Не може да продължава да се оказва натиск върху страна, чиято икономика е в състояние на депресия. Рано или късно е необходимо да се предложи стратегия за икономически растеж, така че страната да може да започне да изплаща дълга, за да се понижи дефицитът", каза Обама.

Според него гръцката икономика "остро се нуждае" от реформа, но в условия на криза е трудно да се осъществят радикални промени.

Той изрази надежда, че Гърция в крайна сметка ще успее да се договори с кредиторите и ще остане в еврозоната. По думите му обаче за тази цел е необходимо "всички страни да се съгласят на компромис".

Гръцкият вестник "Вима" коментира, че изявлението на Обама в подкрепа на Гърция е изненадало всички.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?