Очертава се компромис за мажоритарните депутати и запазване на изборната бариера

Очертава се компромис за мажоритарните депутати и запазване на изборната бариера
ДПС е склонно да подкрепи вдигане на бариерата за влизане на коалиции в Народното събрание от 4% на 8%, но БСП още няма окончателно решение. За сметка на това е почти сигурно, че на изборите за парламент през юли ще се избират и 31 мажоритарни кандидати, какъвто проект внесоха социалистите.

Във вторник ръководствата и на двете партии обсъждаха как точно да променят изборното законодателство, след като преди дни президентът Георги Първанов предупреди, че ако не въведат мажоритарен вот, ще поиска провеждане на национален референдум по въпроса, а ако повишат прага за коалициите, ще наложи вето на закона.

НДСВ този път е малко встрани от пазарлъците между коалиционните партньори, тъй като държи на собствения си проект за преференции в пропорционалната система.

По-високата бариера за коалициите е инструмент за моделирането на стабилна политическа система, заяви пред журналисти зам.-председателят на ДПС Лютви Местан след заседание на ПГ на ДПС и Централното оперативно бюро.

"ДПС е наясно с факта, че тази идея се натоварва със съмнения, че има за адресат обединителните процеси в десницата", каза Местан. Той добави, че партията му, която първа заговори за вдигане на бариерата, не е внесла такова предложение официално, "за да не се дискредитират принципните ни съображения със съмнения за конюнктурност на един такъв акт".

Такъв проект внесоха независимите депутати Яне Янев и Димитър Абаджиев, като дори предлагат бариерата от 8 на сто да е само за коалиции от две партии, а за всяка следваща да се добавя по процент и така до 12%, какъвто би трябвало да е прагът за Коалиция за България. Двамата депутати са споделили пред колеги, че проектът им всъщност цели да покаже абсурда на идеите, идващи от ДПС и да откаже парламента от дискусия на тази тема.

Зам.-председателят на ДПС не съобщи каква ще е окончателната им позиция, очаквало се да има яснота идния понеделник. На въпрос дали се опасяват от президентско вето, той каза, че това може да се случи в последния момент и по отношение на промяна на избирателната система от пропорционална в смесена.

Според Лютфи Местан "ДПС няма никакъв частен интерес за промяна на бариерата" и въпросът бил много по-важен от гледна точка на установяването на стабилна политическа система. Той добави, че "политическото оцеляване на някои партии е самоцел".

"Тези 8 процента не би следвало да бъдат и не са проблем за коалицията СДС-ДСБ. Бихме разчитали и на тяхното съучастие в дебата, който ще има и в зала", каза още Местан.

В същото време ДПС подкрепя предложението на БСП за 31 мажоритарно избрани депутати.

"Достатъчно конструктивни сме по отношение на реализирането на една такава идея", коментира Местан. По думите му това очакват и по-голяма част от българските граждани. Той обаче предупреди да не се захранва обществото излишно с високи очаквания за въвеждането на този мажоритарен елемент, защото "не можем да получим така имунитет и да спрем с реформата на политическата и партийната система".

ДПС освен това подкрепя безусловно промените в закона за евродепутати, които предвиждат изчистването на избирателните списъци от т.нар. "мъртви души". Партията ще гласува и за премахване на личните данни на избирателите в списъците, които да се дописват едва след като реалният гласоподавател е пуснал бюлетината си.

ИБ на БСП не е успяло във вторник да стигне до решение за вдигане на прага за коалициите, каза говорителят на партията Корнелия Нинова. Очаква се становището на парламентарната група. Нинова побърза да каже, че 12-процентова бариера, каквато е заложена във внесения проект, не плаши БСП.

По неофициална информация от ИБ на БСП, обаче, при обсъждането не се е чул нито един достатъчно смислен аргумент "за" вдигане на бариерата. Дори някои от членовете на бюрото са казали, че трябва ясно да се види как ще се отрази това и на самата БСП, тъй като и тя се явява в коалиция.

Основната причина социалистите да се въздържат от вдигане на бариерата обаче е тази, че не желаят директна конфронтация с президента преди изборите, твърдят представители на ръководството. Поради тази причина ще се въведе и мажоритарният елемент в изборите, макар че според политици и от мнозинството, и от опозицията, това ще насърчи купуването на гласове и в крайна сметка ще спечелят олигарсите.

Говорителката на БСП съобщи, че бюрото е подкрепило внесения от партията проект за 31 мажоритарно избрани кандидати, без преливане на гласове между мажоритарни кандидати от пропорционални листи.

Нинова добави, че мажоритарните кандидати ще могат да участват и в пропорционални листи. Това е до голяма степен компромис с идеята на мажоритарния вот, но броени седмици преди изборите всички партии са в затруднение с излъчването на достатъчно силни мажоритарни кандидати, които при загуба могат и да изгорят и да не влязат в парламента.

Мажоритарно избрани народни представители, издигнати от инициативни комитети и независими, ще се заместват чрез частичен избор, каза в отговор на въпрос Корнелия Нинова. Мажоритарно избрани депутати, издигнати от партии, ще се заместват от следващия в пропорционалната листа, добави тя.

Секретарят на БСП по младежката политика Кирил Добрев съобщи, че от 1 май започва турне "БСП - Презареждане" за запознаване с младите лица в листите на партията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?