Очертава се консенсус за парламентарни избори през юли 2005 г.

В парламента се очертава консенсус следващите редовни избори за Народно събрание да са през юли догодина.

Датата на парламентарните избори да бъде определена след консултации между парламентарно представените политически сили и с участието на хора от президентската администрация, предложи председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев на първото заседанието на групата във вторник.

По думите му най-удобното време за вота догодина е през юни, най-късно - началото на юли. Така ще се избегне сезонът на отпуските и ниската избирателна активност през август, което пък може да направи оспорими изборните резултати.

Следващите парламентарни избори трябва да се проведат до края на юни или най-късно до 17 юли 2005 г., за да се гарантира високата избирателна активност, смята и лидерът на социалистите Сергей Станишев. Според БСП още в началото на есенната сесия парламентарните партии трябва да започнат консултациите за датата на вота и за промените в изборното законодателство.

Няма рационалност в идеята на СДС за предсрочно разпускане на 39-ото Народно събрание заради провеждането на изборите през юни догодина, смята Станимир Илчев. Идеята на сините бе този парламент да се разпусне в края на тази година, за да се свика Велико Народно събрание за промени в конституцията, което да приключи за няколко месеца работата си и към средата на 2005 г. да има редовни избори.

БСП също като управляващите обаче смятат за неприемлива тази идея, тъй като предсрочното разпускане на парламента означава предсрочен вот и назначаване на служебно правителство, коментира Румен Петков. Социалистите отдавна твърдят, че основният закон не се нуждае от радикални поправки, за да има ВНС.

Парламентът трябва да изкара мандата си, аз лично се ангажирам за това, тази е мотивацията на НДСВ и на колегите от ДПС, заяви Станимир Илчев.

Според него никоя политическа сила няма интерес от вот на недоверие и предсрочно прекратяване на мандата на това Народно събрание, освен "водената от тясно партийни интереси" партия на Иван Костов.

Преди началото на есенния сезон от Демократи за силна България отбелязаха, че проектозаконът за бюджета, който ще внесе правителството е последна възможност за искане на вот на недоверие, който да доведе до предсрочни избори.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?