Очертава се много добра реколта 2017 от червени класни вина

Очертава се много добра реколта 2017 от червени класни вина

Много качествена реколта 2017 от червени вина се очертава, след като прибраното грозде е показало може би най-добрите резултати от 20 години насам. Това позволява бутилирането много класни вина, заявиха от най-старата изба в Южна България "Вила Ямбол" по време на празника на виното в града.

Производителят вече планира през тази година да пусне две нови резерви от винената си серия "Кабиле" (Kabile), обяви изпълнителният директор на винарната Красимир Аврамов по време на празника, в който "Вила Ямбол" участва от старта му преди три години.

Над 6000 души бяха в централната градина на града, където в неделя се играха традиционните танци от региона. Кукери представиха ритуали, свързани с виното, имаше изпълнения на народни песни и кулинарно шоу.

Над 3000 литра вино се изпиха по време на тържеството и бяха раздадени 4000 порции. "Тук е пълно с тракийски знаци, че по тези земи са се правели още от древността страхотни вина. "Вила Ямбол" продължава тази велика, хилядолетна история. А където има хубаво вино, има хубава храна и готини хора", разказа водещият на готварското представление Ути Бъчваров.

Празникът на виното се провежда като прелюдия към Международния маскараден фестивал "Кукерландия". По този начин се подчертава връзката между традициите на кукерските игри с древните Дионисиеви празници и славата на Ямболския край като винарски район.

"С този празник искаме да благодарим на ямболии и на нашия регион, че ни помагат да правим висококачествени български вина. Щастливи сме, че достойно защитаваме традициите във винопроизводството още от 1924 година.", каза изпълнителният директор на "Вила Ямбол" Красимир Аврамов.

В грижите за лозята и направата на вино и ракия на "Вила Ямбол" участват над 160 човека от Ямбол и региона. Голямото предимство за производителя е, че 90% от вината се правят със собствено грозде, което обезпечава производството. Избата управлява около 10 000 дка лозя – около района на Ямбол и Айтос. Работи с най-популярните и обичани сортове в България: Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд. По отношение на предпочитанията на българина от "Вила Ямбол" коментираха, че той остава традиционалист и предпочита познати сортове.

През миналата година избата печели единствения голям златен медал (който се дава на вина, оценени с над 92 точки) на Concours Mondial de Bruxelles (известен като Световното по вино). Отличието беше за тяхната Villa Yambol Резерва Каберне Совиньон 2014 г. Друго тяхно вино - Kabile Мавруд и Каберне Совиньон, спечели три златни медала от международни състезания и се превърна в най-награждаваното родно вино. Единият медал е от Mondial de Bruxelles, другият от Vinalies International, а третият от London experts in wine. Избата изнася вина за 20 пазара на четири континента.

Още от Бизнес