Очертава се нагаждане на оценките на седмокласниците

Образователният министър Даниел Вълчев съобщи във вторник, че е възможно скалата за оценяване на изпита по математика след седми клас да бъде коригирана заради масово несправяне на децата с една от задачите. Във вторник следобед министърът ще има среща с учители по математика, за да се вземе решение дали трябва да се променя скалата за оценяване.

"Иска ми се днес да се видят резултатите на всяка от задачите по математика, а решението ще бъде взето в полза на децата", обяви министър Вълчев.

Той каза, че целта е да се види дали някои от задачите са били с такава степен на трудност, че много малка част от учениците са се справили с тях. "Ако това наистина е така, ще коригираме скалата за оценяване, а ако е необходимо и част от задачите, просто няма да бъдат калкулирани", посочи министър Даниел Вълчев.

По думите му, ако само 1 процент от децата са решили някоя задача, то това означава, че мястото на задачата не е било там.

Просветното ведомство не за първи път прибягва до подобно "нагаждане" на оценките. Скалата за оценяване на матурите от миналата година и сега също беше базирана на вече проверени изпитни работи, за да се види какво е общото ниво.

"Няма много двойки на изпита по математика, броят на слабите оценки е съизмерим с този от миналата година", каза още Вълчев.

Той допълни, че в сряда ще излязат резултатите и от двата изпита след седми клас - по български език и литература и по математика.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?