Очертава се недостиг на парите от здравната каса за болници и зъболечение

Очертава се недостиг на средствата за болнична и за стоматологична помощ, показва отчетната информация на здравната каса за първите пет месеца на годината.

През последните три месеца средномесечните разходи за извънболнична стоматологична помощ, както и за болнична помощ надвишават планираните в касата средства, е показала обобщената информация за страната, разгледана от Управителния съвет на касата във вторник.

От пресцентъра на здравната каса съобщиха, че при определени 49 млн.лв. за стоматологична помощ в бюджета на НЗОК за 2004 г., към момента средно месечния разход надхвърля 4.4 млн.лв. Ако темпото се запази, в края на годината общата сума ще надвиши 52.8 млн.лв.

Очертава се траен недостиг на средства, което налага актуализация на договорените параметри, съобщават от касата. Затова Управителният съвет е решил да започне преговори със Съюза на стоматолозите за корекция в параметрите на стоматологичните дейности, заплащани от здравната каса.

На директора на касата е възложено да започне проверки за работата по клинични пътеки на болниците с най-голям разход.

На днешното си заседание Управителният съвет е приел годишния финансов отчет и отчета за изпълнението на бюджета на касата за миналата година. Документите ще бъдат разгледани от събранието на представителите на касата.

Още от България