Очертава се нова европейска служба за действия при бедствия и кризи

Комисарят по хуманитарната помощ и реагирането при кризи Кристалина Георгиева предлага да бъде създаден "постоянен капацитет" на Европейския съюз за действия при природни бедствия и кризи. Предложението се съдържа в проект за директива на комисията за подобрени действия при извънредни ситуации, съобщи БТА във вторник.

Според българския еврокомисар създаването на новата служба няма да изисква нови бюрократични структури, тъй като в основата му се предвижда да бъде действащият успешно и в момента европейски Център за мониторинг и информация.

Според Кристалина Георгиева природните бедствия в Европа и света непрекъснато се увеличават - над 5 пъти през последните 3-4 години. Само през миналата година от тях са пострадали над 230 милиона души, а причинените щети надхвърлят 70 милиарда евро годишно.

Затова наличните възможности трябва да се използват по-добре, като се анализират ресурсите, с които разполага Европейският съюз. Трябва да се знае какво точно технически страните в съюза могат да предоставят за нуждите на общ отговор при природни бедствия, обясни Кристалина Георгиева.

Бюджетът на службата в Европейската комисия за хуманитарна помощ и реакция при кризи е 800 милиона евро годишно, но заради зачестилите природни бедствия тази значителна сума  редовно се надхвърля с около 200 милиона евро. За тази година вече са изразходвани 1.05 милиарда евро за хуманитарна помощ и при природни бедствия.

Ето защо ефектът от използването на всяко евро трябва да се удвои, изтъкна Кристалина Георгиева.

Споделяне

Още от България