Очертава се нулева година за нови ВЕИ-проекти

Очертава се нулева година за нови ВЕИ-проекти

Нулева година за нови проекти за производство на електроенергия от възобновяеми източници, прогнозираха от компанията "ЕВН България“, която снабдява с ток Югоизточна България и по закон е длъжна да присъединява и изкупува тока от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

Съгласно приетия през лятото на 2011 г. нов закон за енергията от възобновяеми източници всички инвеститори, които имат намерение да изграждат мощности за производство на ток от слънце, вятър, вода, биомаса и биогаз, трябва да препотвърдят своите намерения пред електроразпределителните предприятия (ЕРП),  в чиято мрежа трябва да бъдат включени, и да им платят по 25 хил. лв. за планиран мегават като гаранция за сериозността на проектите си и покриване на разходите на ЕВН, ЧЕЗ и Е.ОН по изграждане на мрежа до мястото, където ще е ВЕИ-проектът.

До края на февруари 2012 г. ЕРП-ата трябва да дадат тези данни в "Националната електрическа компания“ (НЕК), а тя да ги даде за координация в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) до края на април. Регулаторът трябва да одобри ВЕИ-плановете до края на юни, за да може от 1 юли ЕРП-ата да започнат да приемат заявления за пресъединяване на зелени мощности. Тази процедура ще се повтаря всяка година до изпълнение на целите на България за дял от 16 процента възобновяеми енергийни източници в потреблението на страната.

Според ЕВН обаче 2012 г. ще е нулева за нови ВЕИ-проекти заради изчакването да се види работещ ли е механизмът и как ще се реализират вече започнатите проекти. Дружеството отчете потвърдени 486 такива проекти от заявени преди новия закон 506 инвестиционни намерения. Така компаниите с интерес в този сектор са гарантирали 378 МВ зелени мощности, за което са платили съответната гаранция. Начинът за нейното изразходване от ЕРП-ата и случаите, при които е възможно възстановяването ѝ на инвеститорите, обаче остава неясен седми месец след приемането на ВЕИ-закона. Въпреки че той е трябвало да бъде определен от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в наредба месец след обнародването на закона в държавен вестник. Това също притеснява ЕВН, както и инвеститорите в екоенергия.

Паралелно на охлаждането на инвеститорските ВЕИ намерения с ограниченията в новия закон, шест месеца след чието приемане вече тръгна ремонтът му в парламента, премиерът Бойко Борисов в четвъртък се накара на Американската търговска камара, че неслучайно големите компании се насочвали към ВЕИ-проекти заради гарантираната висока цена на изкупуваната енергия. Той им нареди да спрат да притискат ДКЕВР и министрите в посока българите да плащат по-скъпо за тока, защото трябвало да си знаем възможностите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?