Очертава се преференциална листа за евровота

Изборната листа за вота за български представители в Европейския парламент (ЕП) да бъде преференциална и всяка партия да излезе с отделна бюлетина. Около това мнение се обединиха в четвъртък депутатите от правната парламентарна комисия, които гласуваха обобщен законопроект за избор на евродепутати.

Проектът е базиран на две предложения – на Министерски съвет, чиито законопроект е още от предишното правителство на НДСВ, и на Надежда Михайлова, Ваньо Шарков и Христо Кирчев от ОДС.

Ставайки член на ЕС, България трябва да излъчи свои членове в ЕП, а съобразно с броя на населението ѝ, на нея се падат 18 места. Според изискванията на ЕС евровотът трябва да е пропорционален, а в края на м.г. лидерите на тройната управляваща коалиция решиха той да е през май и да не се въвежда интегрална бюлетина.

Въпреки това по време на заседанието депутатите най-много спориха дали да бъде въведена интегрална бюлетина, за което най-много настояваха представители на десницата. Според тях българинът е достатъчно интелигентен, за да може да се справи с интегрална преференциална бюлетина.

Народни избраници от мнозинството възразиха, че този вариант не е удачен, тъй като листата ще стане много дълга и няма да е разбираема. “Няма как да се съчетае интегралната бюлетина с преференциално гласуване”, коментира Мая Манолова (БСП).

В законопроекта се предвижда още чужди граждани от ЕС да могат да гласуват, като условието за това ще е да са живели в България поне 6 месеца.

Надежда Михайлова предлага да се включи т.нар. принцип на отседналост -  да се докаже, че определен човек достатъчно време е живял в България и е сериозно обвързан с държавата, за да може да гласува.

Според председателя на правната комисия Янаки Стоилов (БСП) въпросът е дали въобще да се въвежда подобно ограничение. Очаква се това да е един от най-разгорещените въпроси при обсъждането на законопроекта.

В закона ще бъде записано, че България ще е един многомандатен район за изборите на евродепутати, ще се уредят и сумите, които партиите могат да получават като дарения от юридическо или физическо лице, депозита им в ЦИК, дейността на районните и секционните избирателни комисии и пр.

След като проектът бъде раздаден на депутатите, до десетина дни те ще могат да внасят предложения по него, а след това той ще бъде гласуван от правната комисия на второ четене. Вероятно през февруари законът окончателно ще бъде приет от парламента, прогнозираха депутати от мнозинството.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?