Очертава се приятелско споразумение на ЕС с "Газпром"

Очертава се приятелско споразумение на ЕС с "Газпром"

ЕС се кани да приеме тази седмица отстъпките, предложени от руския гигант "Газпром", с които той се ангажира, за да отклони критиките, които му бяха отправени заради злоупотреба с доминиращо положение в осем страни в Източна Европа, сред които е и България. Това съобщи АФП, позовавайки се информирани източници, цитирана от БТА в сряда.

"Ще има приятелско споразумение между Европейската комисия и "Газпром". Това означава, че компанията ще избегне глоба (която би могла да бъде до 10 процента от годишния ѝ световен оборот - бел. ред.)", уточни първият източник, пожелал анонимност.

Самото решение се очаква да бъде съобщено в четвъртък в Брюксел, допълни АФП.

Втори източник от Брюксел потвърди, че "Газпром" няма да плаща глоба. Съобщението на Европейската комисия е предвидено за четвъртък".

АФП е потърсила контакт с "Газпром" и с ЕК, но не е могла да открие техни представители за коментар на тези информации.

След като започна разследване през 2011 година, ЕК, която защитава свободната конкуренция в ЕС, през 2015 година обвини "Газпром" в злоупотреба с доминиращо положение на редица пазари в Централна и Източна Европа. Става дума за България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия.

През март 2017 година Брюксел изрази задоволство от ангажиментите, които "Газпром" е предложил да поеме, и покани всички негови клиенти и всички засегнати страни по този казус да дадат оценките си по тези ангажименти, припомня АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?