Очертава се проблем с обезщетенията за напускащите МВР

Очертава се проблем с обезщетенията за напускащите МВР

МВР дължи милиони лева за обезщетения на напускащите системата на министерството служители поради пенсиониране и съкращения, каза в петък в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов като така защити запазването на разходите на ведомството в проекта за актуализиран държавен бюджет.

Сега при напускането на системата на служителите се броят 20 брутни възнаграждения, изплащат се и неизползваните отпуски, което прави суми от хиляди левове на служител.

Министърът се обяви и за запазване на бюджета на ДАНС, за който е предвидена редукция от 20%. Цветанов направи уговорката, че все пак ДАНС е на подчинение пряко на премиера.

″Темата за редукцията в бюджета сме я дискутирали многократно и се прави всичко възможно, може би и при обсъжданията в пленарната зала, да се потърси по-малката възможност за ограничаване на разходите на ДАНС. Много е тежка ситуацията – чисто в икономически план като последствие от икономическата криза в целия свят. Това, което в момента се стремим, е да не ограничаваме бюджета и за МВР, за да можем да си свършим адекватно работата, която ни е вменена по закон”, коментира вицепремиерът.

″Рестриктивните бюджети за тази и миналата година оставиха едно наследство и увеличаване на обема от задължения, които имаме към всички служители, които напускат системите на правоохранителната власт. Както в ДАНС, така и в МВР имаме сериозно натрупване на обезщетенията, които трябва да се получат. Но търсим максималните възможности да ги покриваме″, каза Цветанов.

Той добави, че не е коректно, когато един служител е дал всичко от себе си за системата, държавата да не се погрижи за него, ″но ситуацията е много тежка″.

Цветанов отново отрече да има проблеми между него и вицепремиера по икономическите и финансовите въпроси Симеон Дянков, като добави, че със "Симо си говорим постоянно".

″Благородното състезание е всеки един от вицепремиерите, всеки един от министрите, всеки един от директорите на съответните сфери и области да си свърши максимално своята работа и да отговори на очакванията на обществото, а това става със съвместна работа между всички институции. Но все пак естествено, че трябва да има воля за всичко, което правим”, отговори уклончиво той.

В пленарната зала той бе упрекнат от депутата от левицата Атанас Мерджанов, че операцията на МВР ″Мутрите″ в Ямбол, когато за рекет, изнудване и купуване на гласове бяха арестувани няколко души, е завършила с бързо освобождаване на арестуваните, понеже били купували гласове и за ГЕРБ на последните избори. На това Цветанов отговори, че купуването на гласове е много преди ГЕРБ да се появи на политическата сцена. А за разбитата група отговори, че се е занимавала основно с лихварство в ромските махали на цялата страна и нейният тартор Йордан Димитров - Даката е оставен зад решетките за постоянно, докато останалите са дали показания и и са освободени.

″Вие, като представител на управляващото мнозинство от 2005 до 2009 г. , бяхте в пълното си право да документирате и заловите извършителите на това порочно деяние - купуване на гласове″, обърна се той към Атанас Мерджанов и декларира, че ще бъде безкомпромисен в борбата с купуването на гласове на изборите следващата година.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?