Очертава се руска сделка за 600 млн. евро за ТЕЦ “Енел Марица Изток 3“

Очертава се руска сделка за 600 млн. евро за ТЕЦ “Енел Марица Изток 3“

Очаква се до края на годината италианската компания “Енел“ да продаде мажоритарния си дял в българската ТЕЦ “Енел Марица Изток 3“, предаде радио “Дойче веле“ в петък.

Намеренията на компанията са да изтъргува 73-процентното си участие във въглищната централа за 600 млн. евро, с които да погаси част от задълженията си, надхвърлящи 50 млрд. евро. Сумата е по-малка от вложените 700 млн. евро в рехабилитацията на мощността и изграждането на сероочистващи инсталации.

За дела в българската компания се преговаря с руската "Интер РАО", американската “Ей И Ес“, австрийската ЕВН, британците “Интернешънъл Пауър“ и чешката ЧЕЗ. Италианското издание "Финансо" твърди, че най-вероятният купувач са руснаците, партньори на “Енел“ в

проектите за атомни централи. За преговорите по сделката се грижи германската банка "Дойче банк". Намерението за продажба на участието в ТЕЦ-а бе обявено през март

След изтичането на информацията за развитието около продажбата на българската централа, стойността на акциите на енергийната компания на борсата се покачиха. “Енел“ продава в момента акция за около 4 евро.

Италианският концерн не се оттегля окончателно от България, където дъщерната му компания “Енел Грийн Пауър“ участва в проекти за възобновяеми източници на енергия. Този месец “Енел“ пусна 32 процента от акциите на “зеленото“ си дружество, с което цели да привлече още 4 млрд. евро и така да намали до края на годината общите си борчове до 45 млрд. евро.

Енергийната група вече продаде мрежата си за газоснабдяване на Апенините за 800 млн. евро. Експерти по енергийните пазари твърдят, че италианците ще продават и участието си в Испания.

Основните акционери в “Енел“ са икономическото министерство на Италия (13.88 на сто) и държавната банка Cassa Depositi e Prestiti (17.36 процента). Останалите дялове се намират в свободно обращение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес