Очертава се споразумение за спиране на огъня и за организиране на избори в Либия

Очертава се споразумение за спиране на огъня и за организиране на избори в Либия

Премиерът на правителството на националното съгласие на Либия Файез Сарадж и източнолибийският военен лидер Халифа Хафтар поемат ангажимент за установяване на режим на прекратяване на огъня и за произвеждане на избори при първа възможност, става ясно от проектодекларация, разпространена във вторник от Елисейския дворец, предаде Франс прес.

Този работен документ бе разпространен преди днешната среща между двамата в района на Париж под егидата на френския президент Еманюел Макрон.

Според дипломатически източници Сарадж и Хафтар са се споразумели за такава декларация, но публикуваният текст още не е окончателен. Той съдържа десет точки и заявява, че от либийската криза може да се излезе само с политически средства. Потвърждава валидността на подписаните през 2015 г. в мароканския град Схират споразумения под егидата на ООН.

Спирането на огъня няма да се прилага, когато става дума за борба срещу тероризма, се уточнява в текста, който призовава за демобилизация на бойците от милициите и за съставянето на редовна либийска армия.

В него се настоява за изграждане на правова държава в Либия и за защита на правата на човека.

Либия е в хаос от падането от власт на Муамар Кадафи в края на 2011 година. Няколко властови центъра и милиции си оспорват контрола върху територията на страната.

Споделяне

Още от Свят