Прогнозата на Нуриел Рубини:

Очертава се срив на световните пазари през следващата година

Нуриел Рубини

Известният икономист и анализатор Нуриел Рубини прогнозира, че през следващата година вероятно ще има срив на фондовите пазари. Засега пазарите растат (или по-скоро не спадат силно) заради ликвидността, печатана от големите централни банки. Но кризата не може да бъде засипана с пари. Засега не се решават реалните проблеми на Европа, САЩ и Китай, казва анализаторът.

В следващата година ще нараснат рязко икономическите и политическите рискове, а инвеститорите ще разпродават всички активи, които имат каквото и да било отношение към тези рискове.

Още през юли на световните пазари започна бурен растеж, но в момента той на практика се изчерпа. Това не е странно: без значителното подобряване на перспективите пред ръста в развитите или в големите развиващи се страни ралито обикновено спира веднага след като е започнало. Корекцията може да започне по-рано, отколкото се очакваше, заради разочароващите макроикономически данни от последните месеци, пише Нуриел Рубини.

Защо пазарите изобщо растяха?

Отговорът на този въпрос е прост: централните банки наводняваха пазара с ликвидност, обезпечавайки ръста на цените на рисковите книжа. Федералният резерв прие агресивна програма за количествено смекчаване с неопределен краен срок. ЕЦБ обяви своята програма ОМТ (преки пазарни сделки), която намали рисковете от суверенна дългова криза в европейската периферия и от разпад на еврозоната.

Банк ъв Ингланд премина от количествено смекчаване към стимулиране на кредитирането, Банк ъв Джапан продължи да увеличава обема на програмата си за смекчаване.

В много от развитите и развиващите се страни централните банки намалиха лихвите.

В условията на слаб ръст на икономиката и на ниска инфлация, на краткосрочни нулеви лихви и на безкрайни количествени смекчавания, дългосрочните ставки в развитите страни остават ниски. Изключение прави периферията на Европа, където са високи държавните рискове.

Не е чудно, че при тези условия инвеститорите, трескаво търсещи книжа с висока доходност, се хвърлиха, въоръжени със свежа ликвидност на пазара на акции, суровини и кредитни инструменти и валута на развиващите се страни.

Рисковете са прекалено много

Но корекцията на пазарите е вече близко, най-вече заради слабите перспективи пред глобалния ръст. Казано по-просто, през 2013 г. бърз ръст няма да има никъде по света.

Рецесията в еврозоната се разпространи от периферията към страните в центъра - във Франция започна рецесия, Германия безуспешно се стреми да отрази двойния удар - на забавянето на ръста в Азия и на дълбокия спад в Южна Европа - ключови пазари за нейния експорт.

В САЩ ръстът на икономика остава много слаб - 1.5-2.0% през по-голямата част от годината. Япония също изпада в рецесия.

Великобритания, както и еврозоната, вече преживяха повторна рецесия.

Дори крупните износители на природни ресурси - Канада, Северна Европа и Австралия - се забавят заради проблемите в САЩ, Европа и Китай.

Развиващите се страни - БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) и други големи икономики като Аржентина, Турция и Южна Африка също се забавиха през 2012 г.

Забавянето на китайската икономика е възможно да свърши в близките тримесечия благодарение на бюджетните, монетарните и кредитните намеси на правителството. Но те само ще закрепят неустойчивия модел на ръста на китайската икономика, който е основан на прекомерно големи инвестиции в основен капитал и висока норма на спестявания при прекалено слабо частно потребление.

През 2013 г. рисковете пред ръста на световната икономика само ще се увеличат от бюджетната икономика, която се разпространява на повечето от развитите страни. Досега от рецесията, предизвикана от свиването на бюджетните разходи, страдаха само страните от Южна Европа и Великобритания. Сега тя прониква и в страните на Централна Европа.

В САЩ дори президентът Обама и републиканците в Конгреса да се разберат за новия бюджетен план, ограничаващ снижаването на разходите в бюджета и ръста на данъците, получилата се "икономия" от около 1% от БВП пак ще спъва икономиката през 2013 г.

В Япония също ще бъде прекратено бюджетното стимулиране, което беше необходимо за възстановяването на страната след земетресението, а от 2014 г. ще влезе в сила новият данък върху потреблението.

МВФ е напълно прав, когато предупреждава, че икономиката на излишъка едновременно във всички развити страни ще удари по световния ръст през 2013 г.

Трябва да се промени цялата система

Но има и къде по-страшни системни рискове от забавянето на ръста през 2013 г.

1) Проблемите не се решават. Кризата в Европа не е преодоляна, въпреки програмата на ЕЦБ и разговорите за банков, бюджетен, икономически и политически съюз. Гърция, Португалия, Испания и Италия до момента остават в зоната на риска, а страните от Централна Европа явно се умориха да им предоставят помощ.

2) Прекалено много са политическите рискове. В света има много голяма политическа неяснота - това се отнася до бюджетите, данъците, регулиранията и борбата с държавните дългове.

В САЩ рисковете нарастват едновременно по три направления: "бюджетен пробив" през 2013 г., ново противоборство за тавана на дълга и средносрочна икономическа програма.

В много други страни политическата неяснота е свързана с изборите и референдумите, например в Германия, Израел, Китай, Корея, Япония, Италия и Каталуния.

3) Пазарите неадекватно оцениха активите. Още една причина за корекции - неадекватният рисков мениджмънт на пазарите. Така коефициентът цена/печалба е твърде висок, а ръстът на печалбата от акции намалява, като маржът и напред ще расте едновременно със забавянето на ръста на икономиката и инфлацията. Заради голямата неопределеност и волатилност и заради множеството странични рискове, чийто брой ще расте, корекцията на пазарите може да бъде стремителна.

4) Геополитически проблеми. Влошаване на ситуацията и геополитически фактори:

Вероятността за военен конфликт между Израел и Иран остава висока, а преговорите и санкциите очевидно няма да удържат Иран от създаването на ядрено оръжие. Твърде вероятна е нова пълномащабна война между Израел и Хамас в ивицата Газа.

Арабската пролет постепенно се превръща в студена зима заради локалната икономическа, социална и политическа нестабилност.

В Азия също е неспокойно. Заради териториални спорове между Китай, Корея, Япония, Тайван, Филипините и Виетнам национализмът в региона цъфти в пищни цветове, като пречи на търговията.

Споделяне

Още от Бизнес